Categorieën
Grafiek Links - publicaties

javE

Bij Xexoxial Editions, de alternatieve uitgeverij van de onovertroffen Miekal And – u moet daar echt ’s gaan rondneuzen, het aanbod is verrukkuluk – verscheen als ‘xerolage’# 36 een schitterende verzameling ascii-art van Lanny Quarles, de Oregonese grootmeester van het poëticale excess en het ongeremd groteske. Linear Artrangements. More Effects from our Primordial Constraints, zo heet het werkstuk en het is wat mij betreft een uiterst exquise hebbeding.

Ascii-kunst is, in haar zuivere vorm,  de aanmaak van beeldend materiaal uitsluitend met behulp van zwarte tekens uit de 95 tekens van  ascii-code op een witte achtergrond.
De discipline is bijna zo jong als ik: rond 1966 dook deze mengvorm der vrije kunsten al op en het is sindsdien niet meer van de schermen te slaan. Ook de getypte emoticons zoals de smiley 🙂, vallen immers strictu sensu onder de noemer ascii-art.

Op www.jave.de kan u het freeware programma javE downloaden waarmee je op de meest diverse manieren met dit soort dingen kan experimenteren.

Je selecteert bv een stuk tekst ( het stof-gedicht hieronder) en klikt dan op Tools/Camelize (shape to image), selecteert vervolgens in het dialoogvenster een opwekkend prentje van -ikzegmaarwat- een gehangene & hop u hebt de enggeestige wereld der enkelpoelige dichtertjes verruimd met uw eigenste origineel retro-modernistisch geknetter. De verzamelingen gebeenten Van Ostaijen of Van Doesburg slaan misschien  in hun respectievelijke graven niet groen uit van nijd om uw kunde, maar toch: het heeft iets.

& Als het iets heeft, hebt gij het ook.

asciistof
asciistof

Uiteraard kan je ook met mengvormen met dit mengsel beginnen rotzooien, zodat het tekstuele meer verwatert naar het grafische ( Regine zou zeggen: ’tekstuele dilutie’). Het te ontginnen terrein is onwerelds, hier bv een trashy getypt-en-dan-gefotokopiëerde look (gebruik uw history brush in photoshop met de Mode op Multiply om de verschillen in intensiteit te verkrijgen):

Druk dit af op 180 grams tekenpapier, zet er ergens uw initialen op & nodig mij ’s uit als ge uw eerste artistieke zwembadfuif geeft ofzo. & Als ge iemend kent met sweatshop-connecties zoudt ge ook een jStoF-brand van t-shirts & monokini’s kunnen overwegen. Haast u want ik hoor net dat Wim Delvoye serieuze problemen heeft met de verwarmingsfacturen van zijn kastelen, in deze tijden kunt ge overigens overal prima koopjes doen.

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.