Categorieën
Lopende zaken

Gratis naar de toekomst

> Poëziecentrum Gent

Op donderdag 10 april gaan 2 dichters en 1 poëziecriticus met elkaar in debat over de toekomst van de poëzie. Aanleiding is de tentoonstelling ‘De toekomst van de poëzie’ die het Poëziecentrum organiseert in het kader van Erfgoeddag 2008 en de Literaire Lente in Gent.

Welke vorm zal de poëzie over 10 jaar hebben, op welke manier zullen dichters hun lezers bereiken en hoe kan die poëzie als erfgoed best bewaard worden? Het Poëziecentrum vroeg Dirk van Bastelaere (dichter, essayist) , Jelle Dierickx (dichter, organisator Krikri) en Jos Joosten (Universiteit Nijmegen, essayist en poëziecriticus) naar hun visie hierover. Op donderdag 10 april gaan ze hierover met elkaar in DEBAT. Professor Dirk De Geest van de KULeuven modereert.
De avond begint om 20u00 en vindt plaats op de zolder van het Poëziecentrum. De toegang is gratis.

Die avond wordt ook de unieke TENTOONSTELLING De toekomst van de poëzie’ geopend.
Er zijn twee luiken: de vele scharniermomenten uit de poëziegeschiedenis en de multimediale toekomst van vandaag en morgen. In het eerste luik wordt de rumoerige vloedgolf aan tegenstrijdige poëziemanifesten op een chronologische manier gepresenteerd. Van de Tachtigers tot de postmodernen, van Van Nu en Straks tot Johnny van Doorn, ze komen allemaal aan bod in een audiovisuele presentatie die door het hele gebouw loopt.

In het tweede luik gaat het Poëziecentrum op zoek naar de toekomst van poëzie. Teksten zijn immers al lang niet meer enkel op papier beschikbaar: ook poëzie maakt vandaag de dag steeds vaker gebruik van toepassingen in de multimedia. Met het oog op deze snelle evolutie kunnen we ons afvragen hoe de toekomst van de poëzie er zal uitzien. Het Poëziecentrum vroeg Dirk van Bastelaere, Jelle Dierickx en Jos Joosten naar hun visie hierover. Hun manifesten van de poëzie van de toekomst zijn plastisch uitgewerkt door studenten van Kunsthumaniora Sint-Lucas en te bekijken op de zolder van het Poëziecentrum.

De tentoonstelling loopt t.e.m. zaterdag 26 april en is gratis. Op Erfgoeddag, zondag 13 april, is het Poëziecentrum geopend en is de tentoonstelling de hele dag te bezichtingen. Medewerkers van het Poëziecentrum geven uitleg. Voor kinderen is er een zoektocht uitgewerkt. Bovendien demonstreert Develop-it het Iliad e-book en worden bezoekers geïnformeerd over de allernieuwste producten, technologieën en unieke projecten voor het digitale boek in België.

Op  woensdagavond 9 april organiseert het Poëziecentrum voor het eerst een LIVE CHATSESSIE tussen een dichter en een criticus. Vanaf 20u00 kan iedereen vanachter zijn/haar computerscherm de discussie volgen tussen dichter Dirk van Bastelaere en auteur en Yang-redacteur Piet Joostens over de toekomst van de poëzie. Al vaker discussieerden de twee over de toekomst van de poëzie. Vinden ze nu het antwoord? Volg het live mee via www.poeziecentrum.be van 20u00 tot 21u00!

PRAKTISCH Data en uren:
Chatsessie
: woensdag 9 april van 20u00 tot 21u00
Debat: donderdag 10 april van 20u00 tot 21u30
Tentoonstelling: van donderdag 10 april t.e.m. zaterdag 25 april.

Locatie debat en tentoonstelling: Het Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, B-9000 Gent

Alles is gratis. Reserveren hoeft niet.

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.