Categorieën
Kathedraalse Leer Links - publicaties Lopende zaken

zes citaten van Jean-Jacques Birgé

Jean-Jacques Birgé

  1. Le consensus est toujours morbide.
  2. L’amateurisme est le maître mot, c’est étymologiquement celui qui aime.
  3. L’artiste doit réfléchir son époque pardes prismes déformants, des miroirs brisés, des distances impossibles, des angles inédits. Son rôle est d’interroger les tabous, de revoir les conventions, de comprendre les raisons qui les ont institués. Paracelse écrivait : « Je vous apporte la peste, moi je ne crains rien, je l’ai déjà. »
  4. La création et l’interprétation sont confondues, ou, du moins, le temps qui les sépare est réduit à son minimum.
  5. Ainsi, il m’est arrivé deux fois depuis 1993 de sentir poindre la peur de la mort : j’ai aussitôt adopté la position que j’avais à Sarajevo pendant le Siège, lorsque je compris enfin ce dont il s’agissait, me libérant d’une angoisse qui m’encombrait depuis l’enfance. Je ferme les yeux et me téléporte intellectuellement dans le passé pour que ma peur se dissipe instantanément. Pour créer une oeuvre qui satisfasse à mes exigences nouvelles, j’adopte la même technique, m’infligeant une délicieuse régression vers mes années adolescentes où tout semblait aller de soi.
  6. « Le matin ne pas se raser les antennes », cette phrase de Cocteau est inscrite sur ma carte de visite. Ma démarche: ne pas plaire – déranger -, c’est la seule chose qui peut me plaire.

   Uit het januari-nummer van PopLab, dat geheel is ingevuld met materiaal van deze Franse dramaturg, muzikant, videast, auteur, blogger untsoweiter. PopLab is het pdf-hybriedje van het Franse digitale platform Poptronics

   Blog van Birgé:
   www.drame.org/blog/

   Poptronics:
   www.poptronics.fr
   PopLab:
   www.poptronics.fr/-pop-lab-

   Vertaling van de citaten met een beetje commentaar

   Deze tekstuele uitwas is – in onvoltooide staat –  nu enkel te verkrijgen als pdf.
   Download/open zes citaten van Jean-Jacques Birgé (vertaling en commentaren) (PDF- 172 kb)

   3 reacties op “zes citaten van Jean-Jacques Birgé”

   Op het morbide af… Och neen, geen consensus.
   Je heb je precies wel goed laten gaan hier. Alles, daarstraks stond er nog haast niks en nu weer een epistel van tien van mijn klein schermkes achter elkaar met een parade van filosofen…
   En tetoeme, ik moet het opnieuw lezen. Als het wat helderder is hier. Enfin.
   Ik zat daarstraks te luisteren naar die muziek bij… ik ben de titel kwijt… dat ding waar je ook nog zoveel achteraf vooraan en tussenin hebt bijgezet, met aroseisaroseis…. enz. ik vroeg me af: hoe komt zo iets tot stand: hoor je de muziek en begin je dan… te tekenen, te schrijven…

   ba nee toch niet van die duidbare oorzakelijke verbanden! je hebt een lopende stroom, dat constante gewoel in het barsthoofd, die mijn output hier veroorzaakt en dat haakt dan in iets zoals dat Champ d’Action concert, die spiralen zijn bv uit het Chlebnikov virus gegroeid & Artaud kruipt ook weer waar ie niet gaan kan untsoweiter

   hierboven zegt Birgé ergens” une délicieuse régression vers mes annees adolescentes”, wel zoiets dat kan ook werken als methode, maar er zijn talloze mogelijkheden, je hebt catalysatoren nodig, en vuur voor in de bunzenbrander & heel wat gasophopingen ook, darmklachten of irritaties kunnen ook explosief werken, het hoeft niet altijd zo eentonig positief te zijn

   oh maar zo stel ik het me ook voor… als een soort eruptie… ik zie (persoonlijk zie ik dat ook niet – niet dat het vergelijkbaar zou zijn) dat niet als iets dat netjes verschijnt, maar als iets dat stroomt en vanalles met zich meesleurt.
   En … ik moest (bijna uiteraard ) aan Artaud denken toen ik het las.

   Geef een reactie

   NL EN FR RU ZH-CN AM
   %d bloggers liken dit:
   This website uses the awesome plugin.