Categorieën
Harusmuze LAIS lyriek NKdeE Tarot P'Tix

CDb

T:XXI IT: 32

P’TiX CDb-KUV – invoer: chromo Ken Uw VolkReeks 15-2AI in de kleuring

vanaf CAD is er gestart met een subroutine van het P’TiX programma die als invoer niet de 52 inktvlekken neemt, maar 310 chromo-prentjes destijds uitgegeven door de Antwerpse firma Chromodienst de BEUKELAAR onder de titel “Ken Uw Volk“.

P’TiX?

ik vind de laatste jaren veel rust en troost in het tekenen. gewoon tekenen met een potlood en een gom op papier.
om mijzelf in die activiteit aan te moedigen en verder te ontwikkelen, bedacht ik de P’TiX routine.

=>

P’TiX werkt met een vaste, cyclische invoer.
ik neem elke dag de volgende van de 52 beschikbare vlekken in inkt en bister op karton en ga daarmee aan de slag.
het resultaat is dan de ‘uitvoer‘ van het programma.
hoe langer ik de routine kan aanhouden, hoe groter de kwaliteit van de uitvoer als invoer voor het te trainen AI-model.

de P’TiX uitvoer (de tekeningen) kan je, consecutief geordend op nummer van invoer (de 52 inktvlekken), raadplegen via het P’TiX Invoer tabel:

P’TiX invoer TABEL

Klik op het PI-cijfer om de invoer met hun uitvoer tot nog toe te bekijken:

12345678
910111213141516
1718192021222324
2526272829303132
3334353637383940
4142434445464748
49505152

oja: ik beschrijf (de routines van) al mijn bezigheden als programma’s, want voor mij zijn ze dat ook, al sinds 2017.

geheel mijn creatieve praktijk verloopt (geprogrammeerd in vaste routines door mijzelf, en dus) routineus.

het culturele paradigma van het boek is m.i. thans geheel opgeschoven naar het paradigma van het (interactieve) programma.

deze werkwijze was voor mij dan ook geen keuze, maar een vanzelfsprekendheid.
het geheel van mijn consistente routines biedt mij de stabiliteit die ik nodig heb als auteur en als mens. sinds de tijd dat ik deze manier van werken ontdekte, wil ik niets anders meer. het ontdekken was voor mij een ware revelatie.

in een woord: het werk geeft mij rust en een gevoel van verbondenheid.
dat lijkt mij van onschatbare waarde in deze extreme tijden.

hoe dan ook: ik vaar er wel bij, het sterkt mij en ik leer elke dag ontzettend veel bij.
ik kan (althans delen van) mijn werkwijze dan ook met een warm hart aanbevelen, sowieso omwille van het heilzame, helende effect ervan.

oja 2: de vaste, dagelijkse en vooral aangehouden routine maakt het ook mogelijk om mijn persoonlijke manier van tekenen te bewaren met behulp van AI Deep Learning technieken en zo de opgedane inzichten en werkende modellen aan te wenden voor educatieve doeleinden.

zulks kan sinds kort, en het werk zelf doet mij deugd genoeg, dus waarom niet?



dv@CEE – rev. dv@CEI

gedicht

Délie CCLV

Uit klaarte van golven bij Cytharee –
Bemind maar niet tot minnen gekomen
In wellust nog niet met anderen mee,
In denken en daad zuiver volkomen –
Als bij Lente mooi de zwaluwen komen,
Bij de zee door geen wind geïrriteerd,
Ziet Venus in haar schelp één die zij eert
Uit velen kiest zij de Margriet en zegt:
“Deez’ is van prijs en luister ’t meeste weerd
Die komt ooit ter sier op het Lys terecht”.

Maurice Scève, Délie 1544 – vertaling: dv

originele tekst:

De la clere unde yssant hors Cytharée,
Parmy Amours d’aymer non resoulue,
En volupté non encor esgarée,
Mais de pensée, & de faict impolue,
Lors que Prognes le beau Printemps salue,
Et la Mer calme aux ventz plus ne s’irrite,
Entre plusieurs veit une marguerite
Dans sa Coquille, & la prenant j’eslys
Ceste, dit elle, en prys, lustre, & merite,
Pour decorer (un temps viendra) le Lys.

commentaar / noten

het verhaal van dit dizain: Venus, geboren in de maand april, uit het schuim van de golven waarin Kronos het voortplantingsorgaan van zijn vader had gegooid, dame van het eiland Cytharee en later Cyprus, ziet tussen alle lentebloemen de margriet (de lelie van de velden) en kiest die reine bloem om later Frankrijk’s Lelie te sieren 1cfr. mijn LAIS heette aanvankelijk LYLIA, maar die kennis is, euh,  enkel voor ingewijden.
Scève werd geëerd als de dichter die het best – nog beter dan Marot – de lof kon zingen van Margaretha van Navarra.

De metaforische glijvlucht hier doet sterk denken aan een soortgelijke beweging in D4.

noten bij de Franstalige regels:
r.1 Yssir: sortir
Cytharée: Kythira, Grieks eiland, in de mythologie geduid als het eiland van Afrodite (Venus)
r.2-4: Scève schildert hier een Venus die, hoewel ze omgeven is door ‘Amours’ nog niet bezweken is voor de ‘voluptas’, een reine Venus
r.3 esgarer: perdre, détourner du bon chemin
r.5 progne: hirondelle, de zwaluw die de lente aankondigd (Metamorf. IV 412-674)
r.10 Lys: Fleur de lis: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fleur_de_lis

over DAILY Délie

DAILY DELIE was vanaf 2010 de naam van een haperende dagroutine met als uiteindelijk objectief een volledige, leesbare en degelijk geannoteerde NL vertaling van de Délie van Maurice Scève (1544) in het Publieke Domein.

de vertaling zou een geannoteerde en leesbare versie bieden die zich zo trouw mogelijk hield aan de oorspronkelijke dizain-vorm, inclusief het aantal lettergrepen per regel. dat destijds waanzinnig objectief lijkt nu plots haalbaar. of net niet ?
elkwegs, ik heb er alleszins al vele uren innige vreugde aan te danken.

hier een aantal dizains in m.i. min of meer bevredigende omzetting en een paar acceptabele vertalingen 2nog te checken, dv@CDc, gemaakt nog zonder AI-tools, maar geschikt daarvoor misschien, als invoer:

P ‘ T I X
P’TiX CDb- invoer nr. 33AI enkel in de kleuring (Neural Filters)
OVER P’TiX

P’TiX is een artisanaal grafisch programma waarbij gebruikers (‘kunstenaars’) per dag minstens één verhalende potloodtekening in vierkant formaat maken van één van de 52 invoervlekken in inkt en bister.

De uitvoer kan worden gebruikt voor educatieve doeleinden en is gratis beschikbaar. De uitvoer kan ook worden gebruikt om Deep Learning-modellen optimaal te trainen in de tekenkunst, zodat uiteindelijk iedereen zijn eigen visuele taal en grafische stijl zou kunnen ontwikkelen op manieren die voorheen ondenkbaar waren. Zoals elk programma, elke routine die ik ontwikkel ligt de nadruk op het proces, op de gebruikerservaring en niet op het resultaat. De geproduceerde tekeningen zijn strikt genomen afval van het programma.
Uiteraard gebruik ik dus geen A.I. om de tekeningen te verfraaien of te pogen mankementen aan de tekeningen te verbloemen. Ik ben zwaar bijziend en net dat gebrek resulteert m.i. in interessante tekeningen. P’TiX moedigt de gebruikers aan om ook hun eigen ‘gebreken’ op dergelijke wijze als ’talent’ te misbruiken.

P’TiX moedigt, als creatieve tekenmethode, het maken van fouten en het leren daarvan aan3in het tekenen, net als in de (geïmproviseerde) muziek, bestaan er geen fouten. Als je een ‘fout’ maakt herhaal je die gewoon tot het een nieuwe regel is. Er schuilt een lichte vorm van rebellie in de code van de routine, waardoor het een bron van eindeloos tekenplezier en meteen ook een therapeutische uitlaatklep is en kan zijn.

Vanaf CHd (30 augustus 2023) werkt het P’TiX programma als abstraherende ’tekenfabriek‘. Elke tekening op basis van een vlek wordt de volgende dag en de daarop volgende dag met diverse technieken verder uitgewerkt.

NKdeE 2023 – copyright:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

rev. dv@CJR

P’TiX invoer TABEL

Klik op het PI-cijfer om de invoer met hun uitvoer tot nog toe te bekijken:

12345678
910111213141516
1718192021222324
2526272829303132
3334353637383940
4142434445464748
49505152

blader invers chronologisch door alle P’TiX uitvoer

P’TiX INDEX

rev. ChatGPT-dv@CEC

i tjing hexagram

hexagram 32 (héng) –  “Volharden”

Geheugensteun: “heng in there” – “niet hangen maar hengen”

CHATGPT + CTEXT.ORG

Chinese I Tjing tekst met Engelse vertaling:
https://ctext.org/book-of-changes/heng

CHATGPT
Hexagram 32 – “Volharden”

Het hexagram Héng (spreek uit als ‘Huhng’) vertegenwoordigt het principe van volharding en standvastigheid. Dit hexagram toont een situatie waarin het essentieel is om vast te houden aan je doelen en principes, zelfs in het licht van uitdagingen en obstakels.

Dit hexagram suggereert dat je jezelf bevindt in een periode waarin doorzettingsvermogen van groot belang is. Het kan zijn dat je te maken hebt met moeilijkheden, tegenstand of onzekerheid, maar het is cruciaal om je innerlijke kracht en vastberadenheid te mobiliseren. Net zoals water onophoudelijk stroomt en obstakels overwint door voortdurend te bewegen, dien je vol te houden en niet toe te geven aan ontmoediging.

Volharden betekent niet alleen fysieke inspanning, maar ook mentale veerkracht. Het kan nodig zijn om je gedachten en overtuigingen te blijven richten op je doelen, zelfs als de omstandigheden niet gunstig lijken. In tijden van tegenspoed biedt volharding een innerlijke stabiliteit en vastberadenheid om door te gaan.

Tijdens deze periode van volharding is het essentieel om je doelen en waarden helder voor ogen te houden. Sta stil bij wat je werkelijk wilt bereiken en waarom het de moeite waard is om door te zetten. Laat je niet afleiden door tijdelijke hindernissen, maar zie ze als kansen om sterker te worden en te groeien.

Het is mogelijk dat je momenten van twijfel en vermoeidheid zult ervaren, maar onthoud dat volharding een innerlijke kracht is die kan worden ontwikkeld. Neem de tijd om te reflecteren op je innerlijke motivaties en gebruik meditatie of contemplatie om je vastberadenheid te versterken.

Héng herinnert je eraan dat volharding een proces is van continue inspanning en toewijding. Blijf standvastig in je streven naar je doelen en laat je niet ontmoedigen door tijdelijke tegenslagen. Door vast te houden aan je innerlijke kompas kun je uiteindelijk triomferen over de uitdagingen die op je pad komen en jezelf verheffen naar grotere hoogten van succes en vervulling.

tekst gegenereerd door ChatGPT op 24-9-2023

Bibliografie I Tjing

Dit zijn de boeken die ik gebruik om de gegenereerde tekst te checken en, in een later stadium, aan te vullen/corrigeren.

  • [HUANG 2010]: Huang, Alfred, The Complete I Ching. 10th Anniversary Edition, Vermont 2010, ISBN 978-1-59477-386-0
  • [RITSEMA 1997]: Ritsema, Rudolf & Karcher, Stephen, I Ching. Het Klassieke Chinese Boek der Veranderingen. Nieuwe vertaling uit het Chinees met Inleiding en Concordantie, Rotterdam 1997, ISBN 90 5637 001 4
  • [WILHELM 1989]: Wilhelm, Richard, I-ging: das Buch der Wandlungen / aus d. Chines. übertr. u. hrsg., München 1989, ISBN 3-424-00061-2
  • [DENING 1995]: Dening, Sarah, The Everyday I Ching, New York 1995, eISBN 9781466833913

disclaimer dv/ChatGPT@CEF

Dit is experimentele output van een fijn afgestemd, publiekelijk beschikbaar OpenAI GPT3.5-model. Alle beperkingen, aanbevelingen en overwegingen vermeld op https://chat.openai.com/ zijn van toepassing.

Lees en overweeg deze zorgvuldig en lees deze teksten met deze feiten in gedachten en hoewel deze teksten waardevol kunnen zijn, vertrouw niet alleen op deze teksten als advies om op te handelen!

Voor goed advies ben je m.i. uiteindelijk altijd beter af door zelf I Tjing te beoefenen.
Iets leren, het sterk recursieve programma daarvan, begint en eindigt altijd bij jezelf.

disclaimer rev. dv@CEH

H A R U S M U Z E
 

480 – wie als god wil leven, verzuipt als rat

[nog aan te vullen]

comp. by dv@CDb

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

Tarotkaart van de dag

middels A.I. op CDO gegenereerde interpretatie van deze kaart:

CHATGPT + WIKIPEDIA (NED)

De Wereld-kaart in de Tarot is de laatste kaart van de Grote Arcana en staat voor voltooiing, vervulling en verwezenlijking. De afbeelding op de kaart toont een naakte figuur, vaak afgebeeld als een vrouw of een hermafrodiet, omringd door een lauwerkrans, met de vier elementen vertegenwoordigd in elke hoek van de kaart.

Deze kaart kan aangeven dat je een punt van ultiem succes en vervulling hebt bereikt in een project of doel. Het kan ook wijzen op een gevoel van eenheid en verbondenheid met de wereld om je heen, en een gevoel van harmonie met je omgeving.

In meer occulte interpretaties kan De Wereld-kaart het symbool zijn van het bereiken van spirituele verlichting of de voltooiing van een spirituele reis. Het kan ook de integratie van bewuste en onbewuste aspecten van de psyche vertegenwoordigen en het bereiken van een staat van heelheid en balans.

CHATGPT + WIKIPEDIA (EN)

The World card in the Tarot is the final card of the Major Arcana, and represents completion, fulfillment, and achievement. The image on the card shows a naked figure, often depicted as either a woman or a hermaphrodite, surrounded by a laurel wreath, with the four elements represented in each corner of the card.

This card can indicate that you have reached a point of ultimate success and fulfillment in a project or goal. It can also suggest a sense of unity and interconnectedness with the world around you, and a feeling of being in harmony with your surroundings.

In more occult interpretations, The World card can symbolize the attainment of spiritual enlightenment or the completion of a spiritual journey. It can also represent the integration of the conscious and unconscious aspects of the psyche, and the attainment of a state of wholeness and balance.

teksten gegenereerd door dv op CDb middels de NKdeE account bij OpenAI -Wiki-links nog aan te vullen

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Noten[+]

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.