P’TiX
OVER P’TiX
P’TiX is een artisanaal grafisch programma waarbij gebruikers (‘kunstenaars’) per dag minstens één verhalende potloodtekening maken vertrekkende van één van de 52 invoervlekken in inkt en bister.
Zoals elk programma, elke routine die ik ontwikkel ligt in P’TiX de nadruk op het proces, op de gebruikerservaring en niet op het resultaat. De geproduceerde tekeningen, de ‘afgewerkte’ aquarellen of pentekeningen zijn strikt genomen afval van het ‘beleefde’ programma.
Ik gebruik zelf dan ook geen A.I. om de tekeningen te verfraaien of te pogen mankementen aan de tekeningen te verbloemen, hoewel ik misschien later nog wat experimenten plan, maar dan zou het eerder zijn om de uitvoer te gebruiken als trainingsdata voor een gratis P’TiX_dv tekenprogramma dat eender welke invoer omzet in grafiek zoals ik dat met de hand zou gedaan hebben. Maar voorlopig word ik enkel moe van de gedachte daaraan.
Echt ‘goed tekenen’ zal ik overigens nooit kunnen. Ik ben zwaar bijziend en net dat gebrek – ik zie letterlijk nooit wat ik teken – resulteert m.i. in interessante tekeningen. Elke afwijking is m.i. een talent, een potentie. Een zwaar bijziend iemand ‘ziet’ en ervaart de gedeelde realiteit anders, die differentie is een meerwaarde. Het P4iX-programma geeft mensen met beperkte visuele vermogens de kans om ‘hun’ getekende realiteit te ontwikkelen, los van de fotografische projectie, het programma nodigt uit tot een intuïtieve exploratie van de gestiek en de grafische feedback daarvan.
Uiteindelijk zorgt de natuurlijke ontwikkeling van de tekengewoontes toch steevast voor een visueel min of meer coherente ‘wereld’, net zoals onze perceptie onze ‘realiteit’ gewoontegetrouw opbouwt uit vertrouwde data.
P’TiX moedigt, als creatieve tekenmethode, het maken van fouten en het leren daarvan aan1in het tekenen, net als in de (geïmproviseerde) muziek, bestaan er geen fouten. Als je een ‘fout’ maakt herhaal je die gewoon tot het een nieuwe regel is. Er schuilt een lichte vorm van rebellie in de code van de routine, waardoor het een bron van eindeloos tekenplezier en meteen ook een therapeutische uitlaatklep kan zijn.
Vanaf CHd (30 augustus 2023) werkt het P’TiX programma als abstraherende ‘aquarellenfabriek‘. Elke tekening op basis van een vlek wordt de volgende dag en de daarop volgende dag met diverse technieken 2meestal aquarel verder uitgewerkt.
De tekengewoontes die ik gaandeweg ontwikkel in het P’TiX programma gebruik ik ook in varianten van het programma, waarbij er dan andere invoer gebruikt wordt, bv. zwart-wit foto’s uit oude magazines in de “POST P’TIX PATRIOTE” variant of het Vianderdomein in “P’TIX OUTDOOR“, of oude fresco’s in het “Italië-boek”.
Op DEb is er een ‘pagina’ begonnen waarop ik notities, citaten en opmerkingen bijhoud over of in verband met de P’TiX tekenmethode: P’TiX research.
De hier getoonde uitvoer kan gratis worden gebruikt voor educatieve doeleinden en is, zoals alles op deze site gratis en onvoorwaardelijk beschikbaar voor iedereen. De uitvoer kan bv. ook worden gebruikt om Deep Learning-modellen optimaal te trainen in de tekenkunst, zodat uiteindelijk iedereen zijn eigen visuele taal en grafische stijl zou kunnen ontwikkelen op manieren die voorheen ondenkbaar waren.
NKdeE 2023 – copyright:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication
rev. dv@DLB
P’TiX invoer TABEL
Klik op het PI-cijfer om de invoer met voorbeelden van uitvoer te bekijken:
gedicht
hitte
eerst was er de vruchtbare monding, het slib en het drassige weiland, de schoffel schoffelde tot er schot in kwam en met het leem duwden de menigte de stad overeind en de mannen vervolgens.
zij bouwden grote huizen met verscheidene badkamers.
toen kwam de hitte, zoals de vloed op het strand.
het stelde allemaal niet zoveel voor.
zandkastelen.
de barsten barstten verder uit in steeds diepere barsten en alles – de jacuzzi’s, de douches, de sauna’s, de marmeren toiletten – alles verguisde tot ruis in het zand. mijn vlakke zand.
er kwamen wormen in het vlakke zand: zandwormen, strandwormen, ongewervelde holtekakkers alleszins. niemand begreep het.
‘de vlakte betekent,’ zeiden echter de geleerden, ‘want er zitten gaten in’.
en zie, de geleerden wezen naar de rijen zwarte wormgaten waarin her en der nog een bidet wegzakte. ‘kijk,’ beweerden zij, ‘daar spijkeren de gaten zowaar een zin in het land.
een zin! de toekomst lacht!’
wij lazen de tekens maar de tekens waren niets anders dan gangen: kruipgangen, vreetgangen, wormsporen, druipholtes.
‘voor de zon en de geest van de zon zijn het slechts wurmen’ traden hen bij de schepen van de cultuur.
‘aardwurmen, nietig slijm en snot van de vochtige grond’.
velen van ons juichten de schepen toe met winderige niesbuien.
de duikboten van de oppositie speelden zakdoek leggen, niemand zeggen met hun maskers.
“een beweeglijk soort korst was het, als je het mij vraagt, met een sprietje mos dat wriemelt voortdurend met
twee wriemelwortels in het tijdslijk”.
en voor wie
invoer (2018) – rev. dv@CAH
voor finis mundi
over finis mundi
FINIS MUNDI produceert een aantal lyrische teksten die een fictief narratief kader gemeen hebben. FINIS MUNDI vraagt derhalve van de gebruiker enig inlevingsvermogen.
het gaat als volgt:
stel dat de doemdenkers het aan het rechte eind hebben, en dat je je in de situatie bevindt dat je het ziet gebeuren.
OMG. het is écht zover.
de Apocalyps, het Einde der Tijden is aangebroken.
jeuh. beuh. weuh.
stel nu dat X een dichter is die zich met jou in die situatie bevindt. misschien ben jij het zelf wel, daar, met dat besef?
wie is nog wie als alles verdwijnt? en wat is nog waar?
elkwegs: FINIS MUNDI presenteert wat X, die hypothetische dichter, alsnog zou geschreven kunnen hebben.
technisch : de vertelruimte waarin het programma genaamd ‘finis mundi‘ loopt, bevindt zich in die voorwaardelijk voltooid verleden toekomende tijd die zich (virtueel) buiten de humane geschiedenis afspeelt, een onmogelijk soort stub in de verteltijd van de realiteit.
dankwoord
de FINIS MUNDI cyclus heeft veel te danken aan de inbreng van e.d. tijdens kritieke momenten in het schrijfproces, waarvoor eternele dank.
dv@BLb
FINIS MUNDI INHOUD
NKdeE.schrijfsel (3 BAA – doc 1.0)
- 11/02/1600
- aswoensdag
- de tijd is een tempel
- deemoed
- de muze
- galm
- glaslink
- klikdood
- lijfsbehoud
- het stukalied
- het veld
- in 3 functies naar de exit
- kraaienlied
- LAIS
- geboorte
- hitte
- hildac alfred coetskwi
- kamp
- natte maan
- oneinde
- oud jaar
- over dichters
- programma
- raamvertelling
- raison suffisante
- rastering
- rafel
- ravage
- resoluut de fanfare
- schoon schip
- siddering
- streling
- stof
- te laat
- turing test
- verhaal zonder wending
- vloed
- WEIGERING (cyclus)
- wens
- zonneslag
- envoy
i tjing hexagram
hexagram 50 – 鼎 (dǐng) – “Ketel”
DING (鼎) – “Ding” – stabiliteit, welvaart – “ding, alles is stabiel en welvarend”
H A R U S M U Z E
鼎
115 – stilstaan en lopen zijn weg van elkaar
285 – schoonheid vervalt tot schoonheid van het Rot
289 – ziek geheugen sterft aan herinnering
290 – elke gebeurtenis ontkent zichzelf
414 – de Vrije Lyriek kiest zelf haar auteurs
456 – vraag nooit naar de zin van het gebeuren
compiled by dv@CCN
Tarotkaart van de dag
~
copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication
contact: dirkvekemans@yahoo.com
VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.
Noten