Categorieën
lyriek

LAIS CCCXIV

zomp. ruïne. geen vlucht meer en geen oord.
uit het brakke klotsen steekt het echte
als een draak de draak met mij. een slijmwoord
van liefde druipt van kromming tot rechte
in een plas waar ratten er om vechten.
nu, ik hamer met een dreun van uren
waarheid in mijn leegte: niets blijft duren.
niets verblijdt mij, niets bedroeft mij, niets om-
armt mij, niets verguist mij met haar vuren.
niets dan dit is al waar ik nog toe kom.


over LAIS

LAIS is de geschiedenis van een verwording. het ‘ik’ van de dichter sterft af en is een ‘het’ geworden. het ego sterft als god in ’t diepst van zijn gedachten maar ergens halverwege niest het van ontzetting in de verzamelde geschriften: het kan niet zonder haar.

LAIS zal uit 449 dizaines bestaan en is een update van de DELIE van Maurice Scève van 1544. een dizain is een oude Franse dichtvorm: 10 regels van elk 10 lettergrepen in een vast rijmschema ababbccdcd.
het werk wordt sinds 2010 rechtstreeks online geschreven op deze website

.- over het ‘Gedicht van de Dag‘- programma
over LAIS en de geaugmenteerde schrijverij
LAIS 2020.docx