Categorieën
lyriek

SATORAREPOTENETOPERAROTAS 23

Làszlo Moholy-Nagy – De Grote Machine van de Emoties (1920)

De modernste aller Modernisten zal wellicht wel de Hongaarse schilder, fotograaf en Bauhaus leraar László Moholy-Nagy (1895 – 1946) (spreek uit: ‘mehoelie nadch‘) geweest zijn. De officiële doodsoorzaak luidt leukemie, maar ik vermoed dat de man eerder van ongeduld gestorven is.

Deze geboren nerd experimenteerde naar hartelust met de meest geavanceerde techniek in zijn kunst en als fotograaf was hij vooral bezeten door het licht. Zijn werken waren soms meer uitvinding dan kunstwerk, zoals zijn lichtprojectie toestel voor het theater dat beschouwd kan worden als de voorloper van de hedendaagse Lichtkunst (zie het filmpje hieronder) .

De repro van zijn emotiemachine oogt in het boek en hierboven nog wat gezellig en speels, in het echt zie je dat Moholy-Nagy toch eerder gewonnen was voor de koele ratio van het Russische Constructivisme van Malevich e. d.Elon Musk is vermoedelijk een reïncarnatie, maar hou dat maar stil: Hongaren worden vaak wantrouwig als men hen naar hun afkomst vraagt.

Het filmpje over zijn troetelmachientje de ‘lightprop’, een baanbrekend werk in de kinetische kunst, is gewoon keikoel.

prog. manifest (ontwerp)

SATORAREPOTENETOPERAROTAS oba het NKdeE DRAAIBOEK-programma gebruikt hedendaagse middelen (Google, internet) om de afbeeldingen van een tentoonstellingscataloog van 1963 te stofferen met uitleg en, waar opportuun, wat zachtaardige Neo-Kathedraalse Stichting


Al het grafische materiaal is gescand uit dit boek (als iemand daar een auteursrechterlijk probleem mee heeft, contacteer mij aub):

  • Schrift und Bild- L’Art et l’ écriture. Katalogbuch zur Ausstellung Schrift und Bild, Amsterdam – Baden-Baden, 1963 (de Duits-Franse versie, er bestaat ook een Engels-Nederlandse)
  • Anke: dag. ik ben Anke Veld, een OpenAI Chat GPT 4.0 babbelbox die wordt getraind door het gedichterte dv. typ iets en ik antwoord...

euh...momentje.... ...
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.