Categorieën
draaiboek Kathedraalse Leer Proza

SATORAREPOTENETOPERAROTAS 21

als de overlevingskansen van een creatieve expressie afhangen van de geschiktheid qua verhoudingen voor het vigerende fetish-scherm van de smartenfoon (en dat doen ze natuurlijk in hoge mate) , dan zit het met dit stuk van de onnavolgbare dada-legende Hans – Jean – Arp wel snor.

het afgebeelde werk kreeg als benaming ‘Constellation de six formes noires sur un fond blanc’ mee en het dateert van 1957. Het is 110×35 cm, dat is een nagenoeg perfecte pi-verhouding (110/35=1/3,142857142857143‬).

deze Constellation is dan ook een zeer opzienbarend werk uit het boek ‘Revelaties van het jaar 2020’ een game-klassieker van de jaren ’70 van onze 21ste eeuw, gesampled door mijn achterkleinzoon Mon Vekemans (2053-2188) uit de geschiedenisherschrijvingsroutines die hij op punt zal stellen in het moeilijke jaar 2067*.

als je die game van hem speelt zie je het gebeuren, ja je maakt het zèlf mee hoe ik, zijn overgrootvader, de afbeelding van het werk op 8/04/2020 om precies 18u opspoor op Google (rechtsklikken en ‘Afbeelding zoeken op Google’ is dat in de Chrome-browser) en dan te lezen krijg dat deze Constellation van Jean Arp eigenlijk feitelijk het antwoord is op het Eeuwenoude Raadsel van de Verdwenen Sok!!! IsDaNiks!!! kijk maar:over de man zelf hoef ik niet veel te vertellen: als ik zelfs al naar de NL-wikipedia pagina kan verwijzen zonder mij plaatsvervangend te moeten schamen voor de karige info daar, dan is de man op de pagina ruim bekend.

alhoewel: enige tijd terug was Franz Kafka het onderwerp van een vraag op de populaire kwis Blokken op de VRT en de twee hoger opgeleide kandidaten hadden geen enkel idee wie dat nou zou kunnen wezen. twee universitair geschoolden die niet weten wie Franz Kafka is! SATORAREPOTENETOPERAROTAS nog aan toe!

enfin, soit, je weet het nu: als je je ooit nog afvraagt bij het opbergen van je wasgoed waar die ene verdwenen sok toch kan zijn, heb je nu het antwoord: ze is naar de Jean!


*Mon, regel dat ’s dat ik dat niet allemaal moet uitleggen altijd! dedju!

prog. manifest (ontwerp)

SATORAREPOTENETOPERAROTAS oba het NKdeE DRAAIBOEK-programma gebruikt hedendaagse middelen (Google, internet) om de afbeeldingen van een tentoonstellingscataloog van 1963 te stofferen met uitleg en, waar opportuun, wat zachtaardige Neo-Kathedraalse Stichting


Al het grafische materiaal is gescand uit dit boek (als iemand daar een auteursrechterlijk probleem mee heeft, contacteer mij aub):

  • Schrift und Bild- L’Art et l’ écriture. Katalogbuch zur Ausstellung Schrift und Bild, Amsterdam – Baden-Baden, 1963 (de Duits-Franse versie, er bestaat ook een Engels-Nederlandse)
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.