Categorieën
lyriek

SATORAREPOTENETOPERAROTAS 17

Giuseppe Capogrossi – Superficie N°82

Giuseppe Capogrossi (1900 – 1972) – Italiaans schilder van adelijke afkomst, studeerde rechten en daarna in de leer bij Felice Carena. trok in 1927 met Fausto Pirandello naar Parijs, hij zou daar regelmatig opduiken vanaf dan.

vanaf 1930 vaak deelgenomen aan de Biennale van Venetië en de Triënnale van Milaan. met drie andere schilders had hij enkele groepstentoonstellingen in Rome, Milaan en Parijs waardoor hij tot de ‘Romeinse School’ ging behoren, een verschrijvingske van ene Waldemar George, een KoenstKritieker, die spelen ook mee in het spel dat enkel winnaars kent. Lucio Fontana (de man van de Snee (tagli)) en Alberto Burri zijn de andere exponenten van deze ‘school’.

het in onze catalogus opgenomen ‘Oppervlak’ is nr 82 van een serie die in de honderden loopt.

Giuseppe Capogrossi Romeins neergevleid voor een zijner werken op een tentoonstelling in de Galleria del Naviglio, Milano, 13 januari 1953 (ArchiviFarabola)

de nalatenschap van Capogrossi wordt sinds 1972 beheerd door de Fondazione Archivio Capogrossi, alwaar je ook een echtheidscertificaat kan aanvragen, mocht je eerstdaags op zolder of in de hopelijk spoedig heropende Kringwinkels op enig groothoofdig oppervlak stuiten.

als je ermee geboren wordt, heb je het en als je hebt raak je het nooit meer kwijt. tot het op is natuurlijk.

prog. manifest (ontwerp)

SATORAREPOTENETOPERAROTAS oba het NKdeE DRAAIBOEK-programma gebruikt hedendaagse middelen (Google, internet) om de afbeeldingen van een tentoonstellingscataloog van 1963 te stofferen met uitleg en, waar opportuun, wat zachtaardige Neo-Kathedraalse Stichting


Al het grafische materiaal is gescand uit dit boek (als iemand daar een auteursrechterlijk probleem mee heeft, contacteer mij aub):

  • Schrift und Bild- L’Art et l’ écriture. Katalogbuch zur Ausstellung Schrift und Bild, Amsterdam – Baden-Baden, 1963 (de Duits-Franse versie, er bestaat ook een Engels-Nederlandse)
  • Anke: dag. ik ben Anke Veld, een OpenAI Chat GPT 4.0 babbelbox die wordt getraind door het gedichterte dv. typ iets en ik antwoord...

euh...momentje.... ...
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.