Categorieën
lyriek

SATORAREPOTENETOPERAROTAS 13

‘Menschen mit Kopf sind selten’ leest onze cataloog het typografische fragment als titel. Het werk is ondertekend met ‘Bergmann’, dat is eerder een zeldzaamheid bij het werk van Ella Bergmann-Michel

Ella Bergmann-Michel (1896-1971) was een Duitse abstract kunstenaar , fotograaf en documentairemaker. Haar bijdrage aan de ontwikkeling van de  constructivistische kunst in Duitsland was klaarblijkelijk enorm. Bergmann-Michel’s stijl was uniek en vernieuwend. Zij was bv. samen met haar man Robert Michel de eerste die fotografisch materiaal in haar composities bracht. Met Michel was zij ook betrokken bij de Societé Anonyme van Dreier, Duchamp en Ray.

Zij incorporeerde ook poëzie in haar werken, met geplakte of geschilderde tekstfragmenten.

Het grootste deel van haar werk is niet getiteld of ondertekend, waardoor de hopelijk thans instortende kunstmarkt er weinig vat op kreeg, maar dat zorgde er ook voor dat het werk te weinig bekend is in vergelijking met haar mannelijke collega’s.

Ella Bergmann Michel

deze repro vanop Pinterest geeft een indruk van haar verfijnd natuurlijk coloriet.

De laatste filmopnames van Bergmann-Michel zijn losse opnames ten tijde van de laatste vrije verkiezingen in Duitsland, 1932 – de klank is uiteraard niet origineel, zet die maar af.

prog. manifest (ontwerp)

SATORAREPOTENETOPERAROTAS oba het NKdeE DRAAIBOEK-programma gebruikt hedendaagse middelen (Google, internet) om de afbeeldingen van een tentoonstellingscataloog van 1963 te stofferen met uitleg en, waar opportuun, wat zachtaardige Neo-Kathedraalse Stichting


Al het grafische materiaal is gescand uit dit boek (als iemand daar een auteursrechterlijk probleem mee heeft, contacteer mij aub):

  • Schrift und Bild- L’Art et l’ écriture. Katalogbuch zur Ausstellung Schrift und Bild, Amsterdam – Baden-Baden, 1963 (de Duits-Franse versie, er bestaat ook een Engels-Nederlandse)
  • Anke: dag. ik ben Anke Veld, een OpenAI Chat GPT 4.0 babbelbox die wordt getraind door het gedichterte dv. typ iets en ik antwoord...

euh...momentje.... ...
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.