Categorieën
lyriek

SATORAREPOTENETOPERAROTAS 10

Afbeeldingsresultaat voor Jørgen Nash Stavrim

onze cataloogafbeelding en de herkomst ervan: een dichtbundel getiteld ‘Stavrim Sonnetter’, een samenwerking met zijn broer

Jørgen Nash (1920-2004) was de stoutere broer van Cobra-oprichter Asger Jorn. Hun beider eigenlijke achternaam was Jørgensen .

Nash was een belangrijk figuur in de Situationisten-beweging, werd daar op een bepaald moment uit de SI gestoten en richte dan zijn eigen ’tweede’ Situationiste Internationale op. Hij veroorzaakte verscheidene malen ophef door ‘acties’ in het parlement, de opera,…

Hij zou samen met enkele kompanen als protest tegen de consumptiemaatschappij op  24 april 1964 het standbeeld van de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen hebben onthoofd, althans dat bekent hij in een boek dat hij in 1997 uitgaf.

De kans is groot dat Nash inderdaad de schuldige is van deze ophefmakende vandalismezaak, en dat hij het hele verhaal heeft opgezet, of zich heeft laten uitspelen als één groot ‘Mediagedicht’, waarbij hijzelf uiteraard de grote held van het verhaal is. Ik vermoed dat het een levenswerk is om de waarheid in deze zaak te achterhalen.

Je kan het hele verhaal nalezen in dit artikel: https://lareviewofbooks.org/article/landmark-princess/

Afbeeldingsresultaat voor Jørgen_Nash
foto van Jørgen_Nash gepubliceerd bij zijn overlijdensbericht in 2004

Al bij al heb ik de indruk dat Nash een zeer aimabele man was die overigens uitdrukkelijk afstand nam van zijn beroemde Cobra-broer om de uitzinnige Cobra-sale te discrediteren. Zijn werken lijken toch ontzettend zachtaardig…een ’tedere anarchist’ zoals wij er ook eentje hebben gehad. Hij werd overigens opgenomen in de Deense Koninklijke Academie, iets wat ook enkel in Scandinavië kan vermoed ik, een Situationist in een Academie stoppen…

PRIJSVRAAG van de DAG: wat zou jij wel ’s durven uithalen met welk standbeeld?

prog. manifest (ontwerp)

SATORAREPOTENETOPERAROTAS oba het NKdeE DRAAIBOEK-programma gebruikt hedendaagse middelen (Google, internet) om de afbeeldingen van een tentoonstellingscataloog van 1963 te stofferen met uitleg en, waar opportuun, wat zachtaardige Neo-Kathedraalse Stichting


Al het grafische materiaal is gescand uit dit boek (als iemand daar een auteursrechterlijk probleem mee heeft, contacteer mij aub):

  • Schrift und Bild- L’Art et l’ écriture. Katalogbuch zur Ausstellung Schrift und Bild, Amsterdam – Baden-Baden, 1963 (de Duits-Franse versie, er bestaat ook een Engels-Nederlandse)
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.