Categorieën
Grafiek Kathedraalse Leer Proza

SATORAREPOTENETOPERAROTAS 6

over die Paul Franck (1570-1601) is niet dadelijk veel te vinden.
de initiaal komt uit dit prachtige letterboek uit Nurnberg 1655 te zien op Archive.org

nu ik zeg wel ‘prachtige letterboek’, omdat je dat nou eenmaal behoort te zeggen, maar eerlijk gezegd: ik heb nooit wat gehad met westerse of Arabische kalligrafie. voor mij ademt die edele kunst een neurotische beklemming uit, maar dat ligt vast gans aan mij.
Oosterse kalligrafie is wat anders omdat die mij meer een gebarenkunst lijkt, een cultus van de perfecte haal en van het sublieme moment waarin alles met alles in harmonie is. daar zie ik mij nog wel naar streven, in een betere wereld dan waar mijn betere zelf geduld en volharding kent.

hier zie ik enkel traliewerk en minutieus gepriegel met hulplijnen en verhoudingsberekeningen waarvoor ik wel ontzag kan opbrengen maar geen sympathie laat staan liefde. als het juist moet zijn, netjes recht of mooi symmetrisch dan zoek ik vooral de uitgang.

daar hebben we machines voor, toch?

prog. manifest (ontwerp)

SATORAREPOTENETOPERAROTAS oba het NKdeE DRAAIBOEK-programma gebruikt hedendaagse middelen (Google, internet) om de afbeeldingen van een tentoonstellingscataloog van 1963 te stofferen met uitleg en, waar opportuun, wat zachtaardige Neo-Kathedraalse Stichting


Al het grafische materiaal is gescand uit dit boek (als iemand daar een auteursrechterlijk probleem mee heeft, contacteer mij aub):

  • Schrift und Bild- L’Art et l’ écriture. Katalogbuch zur Ausstellung Schrift und Bild, Amsterdam – Baden-Baden, 1963 (de Duits-Franse versie, er bestaat ook een Engels-Nederlandse)
  • Anke: dag. ik ben Anke Veld, een OpenAI Chat GPT 4.0 babbelbox die wordt getraind door het gedichterte dv. typ iets en ik antwoord...

euh...momentje.... ...
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.