Categorieën
draaiboek Kathedraalse Leer lyriek Proza

SATORAREPOTENETOPERAROTAS 4

de reproductie in onze Cataloog p. 17 ( ref. zie hieronder), zonder zegel!

Sengai Gibon (仙厓 義梵, 1750–1837)  was een Japanse Rinzai-monnik met veel zin voor humor, een voorliefde voor taal- en beeldspel en behoorlijk esoterisch aandoende theorieën. Neen, ik weet niet hoe je Neue Kathedrale des erotisch Elends in het Japans zegt.

Bert Schierbeek, van wie wij op Radio Klebnikov wild werden net voor we de studio niet meer in konden wegens pandemie, snif, nu ja: Bert dus, hield deze Sengai vast in hoog aanzien, want zijn Zen-guru Dr Suzuki (het soort dokter dat in de populaire cultuur een meme wordt- denk maar aan ene ‘Dr Suze’) is er ook vol van.

deze foto (hier gejat) heeft een zegel, is die nou echter of gewoon later genomen en is het zegeler bij gezet omdat oude Japanse prenten nou eenmaal dat soort zegel nodig hebben om ‘echt’ te zijn?

Algemeen wordt deze combinatie van cirkel, driehoek en vierkant gelezen als een representatie van het ‘universum’. De inscriptie erbij is  扶桑最初禪窟 Fusō saisho zenkutsu “Japan’ Eerste Zen Grot [bedoelende een klooster].

Dr Suzuki leest het als een soort scheppingsverhaal, de tekst is een streling voor mijn Neo-Kathedraalse geaardheid, ’t is in Tengels hier, dat zou moeten lukken, nog, niet?

prog. manifest (ontwerp)

SATORAREPOTENETOPERAROTAS oba het NKdeE DRAAIBOEK-programma gebruikt hedendaagse middelen (Google, internet) om de afbeeldingen van een tentoonstellingscataloog van 1963 te stofferen met uitleg en, waar opportuun, wat zachtaardige Neo-Kathedraalse Stichting


Al het grafische materiaal is gescand uit dit boek (als iemand daar een auteursrechterlijk probleem mee heeft, contacteer mij aub):

  • Schrift und Bild- L’Art et l’ écriture. Katalogbuch zur Ausstellung Schrift und Bild, Amsterdam – Baden-Baden, 1963 (de Duits-Franse versie, er bestaat ook een Engels-Nederlandse)
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.