Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #452

teveel is temporeel, tekort is lokaal

22B14b

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

452 – teveel is temporeel, tekort is lokaal

hexagram 38 –  (kuí) – “Tegenstelling”

KUI (睽) – “Kwéé” – scheiding, verdeeldheid – “de Kwéé van verdeeldheid”

invoer

https://dirkvekemans.be/2018/11/20/harusmuze-155/

commentaar dv@YIQ
  • de tijd dringt, de ruimte vernauwt.
  • dit is de dynamiek eigen aan de GeldRuimte, vraag en aanbod is een interdimensionele dynamiek: het Kapitaal is de natuurkracht die streeft naar egalisatie, de uitvlakking van de entropie, het Rot: het wil het tijdelijke teveel verplaatsen naar elders, vooruit, naar het lokale tekort om zo het eigen teveel nog op te drijven: handel drijven is de ruimte exploiteren om de plaats geen tijd te geven om leefruimte te worden. Kapitaal kwantificeert het tekort aan plaats en het teveel aan tijd om in een vernietigende gelijkschakeling de kwaliteiten van die dimensies samen te vouwen tot een fictieve Waarde die altijd fictief, altijd schuld en belofte blijft: de Waarde van het Kapitaal is de Werkelijkheid van de GeldRuimte, het programma van het Rot bovenop het Echte, een perverture (afsluitende omkering) van de humane cultuur
  • het leven, als zoekend (intelligent) handelend rot (in dienst van de waarheid=negatie van de negatie van de dood, het Zijn) heeft het exces van de tijd nodig op de haar toegemeten, de beperkte ruimte: dat is biokapitaal, het leefgeld in de a-lineaire Geldruimte. Het biokapitaal motiveert, het geeft de zin van het leven, de goesting. Het teveel van het nu, de energie, wil expansie, zoekt het tekort op, exploiteert zo de ruimte. Leven is altijd transgressie, expansie, usurpatie, een uitdeinen van het teveel. Leven is geweldig, en in de mens dient het geweld getemperd te worden middels de cultuur van de tederheid, het gebrek aan geweld in de aanraking van de ander.
  • afgeleide waarnemingen
    • als we het leven willen synthetiseren zal het ons evenveel aan kapitaal kosten om het ‘natuurlijke’ gebrek aan het teveel van de tijd te compenseren (wet van het behoud van energie): de miljarden aan onderzoek worden niet besteed aan het in stand houden van natuurlijk leven (‘life is cheap’).
    • andere dimensies kunnen andere, voor ons niet waarneembare vormen van non-leven herbergen behept met (non-)intelligentie, een Buiten aan onze perceptie van de leven-dood dualiteit.
    • als we het teveel van de tijd zien, zien we het tekort van de ruimte niet, en omgekeerd.

rev. dv@CHX

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.