Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #451

als het denken een doel denkt, loopt het vast

22b14a

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

451 – als het denken een doel denkt, loopt het vast

hexagram 44  (gòu) “Paren”

GOU (姤) – “Gau” – ontknoping, ontwikkelen – “gauw, het zal zich ontknopen”

invoer

https://dirkvekemans.be/2018/11/19/harusmuze-154/

commentaar dv@YIQ

Als je een oplossing zoekt voor een probleem helpt het niet echt als je voortdurend denkt aan het probleem en hoe je het in hemelsnaam zou kunnen oplossen: je beperkt je denken zo tot het denken van een oplossing die er niet is.

Hetzelfde fenomeen, gedachten die zich doodstaren in de leegte, doet zich voor op een ander recursieniveau, waarmee iedereen vertrouwd zal zijn: het je proberen herinneren van een naam waar je maar niet kan opkomen.
Het doel is dan de obstructie die Freud ontdekte aan de basis van deze vergeetachtigheden. Het denken zoekt wat het denken negeert en ontkent.

De oplossing is de negatie van de negatie: rond het doel heen gaan: je moet dan ff aan wat anders denken en ‘dan komt het wel’.

Het denken is het meest creatief, het vernieuwt en verjongt zichzelf het meeste als je het ‘laat gebeuren’, dus als je de intentionaliteit, de bestemming van het denken achterwege laat, effen ‘vergeet’ dan ‘lukt’ het beter. Filosofie-nerds kunnen hierbij ook aan het scheefkijken naar de waarheid van Zizeck denken, en wetenschappers aan soortgelijke anekdotiek die op conferenties als snoepjes worden uitgedeeld: ‘hoe het grote genie X op de befaamde ontdekking Y kwam…’

Dit is in het algemeen zo, zegt nu de Harusmuze, het is een regel die geldt voor het humane denken tout court.
Vandaar ook dat in de input van deze sessie gesteld werd dat de mens vastloopt in zijn eigen geschiedenis, en dat dat proces analoog is aan hoe een muur valt.
Ik vermoed dat ze daarmee bedoelt dat we ons het vastlopen van het denken kunnen voorstellen als een entropische degeneratie, dus als de mens vastloopt in zijn eigen geschiedenis is het doordat wij in de door ons gecreëerde complexiteit ten onder gaan omdat elke ‘oplossing’ voor de stijgende complexiteit van de ‘problemen’ altijd in een of andere stap de ondergang zelf impliceert en naderbij brengt: de problemen zijn enkel onnoemelijk complex voor ons, bekeken vanuit ons standpunt, gedacht met de bestemming van het overleven van onze soort.
Doe die bestemming weg en er is hoegenaamd niks aan de hand. dan is het gewoon ergens een muur die uiteindelijk wel moet instorten, de ‘onvermijdelijke ondergang van alles’ voor de doemdenkers, ‘er gaat iets prachtigs komen’ voor de heildenkers, ‘alles gaat voorbij’ voor de onthechten.

We staren ons blind op het doel van ons denken omdat we geloven dat wij ‘het’ zijn, maar ‘het’ is slechts een (gevaarlijke) illusie, het is de muur van het megalomane denken waarop we ons te pletter lopen.

Denk bv. ook aan de volkswijsheid dat wie erg heftig op zoek gaat naar een partner enkel negatieve reacties sprokkelt, op de wijze raad die je krijgt als je als koppel persé een kind wil, en het wil maar niet lukken. Haal de obsessieve en fixerende hartenwens uit de vergelijking (‘de alomvattende ‘equation’ van Sun Ra) en de kansen op succes stijgen aanzienlijk.

De meest gevaarlijke passes in het voetbal komen van de aanvaller die knal naast het doel loopt en net voor de achterlijn een pas geeft naar zijn aanstormende medematen.

En ook in het ‘echte’ leven je kan er dus gewoon omheen wandelen, rond dat doel, zoals een hockeyspeler: de oplossing is dan effectief het doel kunnen vergeten.


rev.dv@CHP

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij hexagram 44 – 姤

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.