Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #446

de dood heeft geen substantie, geen omvang

22B25

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

446 – de dood heeft geen substantie, geen omvang

Hexagram 38 –  (Kuí) – “Tegenstelling”

KUI (睽) – “Kwéé” – scheiding, verdeeldheid – “de Kwéé van verdeeldheid”

invoer

https://dirkvekemans.be/2018/06/17/harusmuze-2/

commentaar dv@YIK

Denken over de dood is, in klassiek-ontologische taal, denken over het object van de angst: elke vorm van angst lijkt ‘in wezen’ terug te voeren tot een angst van het verliezen van ‘alles’, van de ‘wereld’, het ‘leven’.

Maar de wereld is geen woord of een eigendom. de wereld ‘is’ niet, de wereld gebeurt. De wereld is de wereld is de wereld niet. Het gebeuren duurt voor jou net zolang je tellen kan, zolang je zelf telt. En die ‘duur’ zelf wordt, wanneer je ze gaat meten ook ‘maar’ een tellen, een kwantificatie van een ‘beleving’.

Bij de dood houdt de beleving op, het tellen stopt.

Maar waar is de dood? Waar is dat object achter al onze objecten van angst? Of is er nog iets angstaanjagend onbekends, een ‘het onbekende’ dat verschilt van ‘de dood’? Maar waar is dat onbekende dan?

Nergens. Noch de dood noch het onbekende, het Buiten, hebben een omvang. Buiten de dood van de taal wordt er enkel gestorven. Maar is ‘sterven’ niet hetzelfde als ‘leven’ zonder het object van de dood? Het sterven hier is andersom misschien geboorte?

Onze angst is omvangrijk. Die neemt af en neemt toe. Het lijkt wel dat onze angst de dood zoekt, haar object wil vatten, net zoals de liefde haar object wil vatten en het schoonheid noemt, of waarheid, wijsheid of lust.

De dood heeft geen omvang: het is een naam voor het niets-van-dit-alles

Ja, misschien ‘maakt’ de angst de dood wel, net zoals de liefde in de filosofie de waarheid maakt, produceert. Ook daar geldt immers: waar is de waarheid? Waar is de schoonheid? God? Niets daarvan heeft omvang.

Zijn god en de dood samen gestorven?

rev. dv@CHX

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

%d
This website uses the awesome plugin.