Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #422

stemmen zijn goedkoper dan empathie

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

hexagram 60  (jié) –  “Onderverdelen”

Chieh (節) – “Tsjèh” – matiging, beheersing – “Tsjèh, waar zijt gij gebleven”

422 – stemmen zijn goedkoper dan empathie
invoer

https://dirkvekemans.be/2018/07/13/harusmuze-26/

commentaar dv@YHQ

In een nijdige attentie-economie als de onze lijkt begrip voor de ander niet langer iets dat je dient op te brengen. ‘Begrip’ wordt gezien als een asset, puur kapitaal, dat geef je enkel uit als het jou ook dubbel en dik opbrengt. Begrip opbrengen doe je niet meer zomaar: begrip moet opbrengen.

Immers begrip vereist aandacht en het spenderen van aandacht is zeer duur. Daarbij belandt het individu structureel in de rode cijfers. De return van een like die jij uitdeelt op een ‘sociaal netwerk’, om de evidentie te stofferen met een voorbeeld, is peanuts in vergelijking met wat het exploitatiemechanisme (Facebook, Twitter, Instagram,…) er aan verdiend, en minder zelfs dan de peulschil die het gelikete (bedrijf/individu/evenement…) er zelf aan over houdt. Het individu betaalt de gegeven aandacht met ‘geleend geld’ en heeft zelf nauwelijks nog rechten. En met de ‘community guidelines’ wordt het gedrag binnen de applicatie zonder kans op inspraak netjes binnen de grenzen van het verkoopbare gehouden.

Zolang we dus met z’n allen ons als vee laten exploiteren door dergelijke bedrijven, zal het winnen van stemmen op de directe manier, door ze te kopen, door harde valuta om te zetten in aandacht op de netwerken, massa’s goedkoper zijn dan het etaleren, laat staan het effectief opbrengen van begrip voor de situatie van het stemmende individu.

Dat onze overheden sinds de opkomst van deze technologische omwenteling halverwege het eerste decennium (2005) nagelaten hebben om iets te ondernemen inzake de informatierechten en het recht op virtuele leefruimte van hun burgers, is een ramp waarvan de effecten waarschijnlijk niet meer terug te draaien zijn, omdat de bedrijven die nu de touwtjes in handen hebben zich als ‘legitieme maffia’ al lang hebben ingekocht in de bestaande ‘democratieën’, waarbinnen de individuen zelf alsmaar nijdiger en dus makkelijker controleerbaar worden.

De feiten, de waarheid, begrip, medemenselijkheid, alle ‘humane’ waarden zijn zo allemaal achterhaald en ondergraven in de consequent doorgedachte Verlichting van het Neoliberalisme dat zolang de situatie dat vereist nog van een krokant populistisch laagje wordt voorzien, maar nu de economische wildgroei gaandeweg omslaat in een onbeheersbaar cataclysme dat over de planeet raast, dreigt dat oppervlakkige, retorische vertoon snel om te gaan slaan in dictatuur en meedogenloze repressie. Men heeft immers betaald voor de verkregen macht, een macht die men als Return on Investment wil blijven verzilveren. De weigering van Trump om zich neer te geen bij de verkiezingsnederlaag is daar een eclatant voorbeeld van.
Men kan zich bij dit alles de vraag stellen wat er nog rest van het ‘stemrecht’ in dit soort ‘democratie’.

rev. dv@CJA

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij Hexagram 60 – 節

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.