Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #412

4in ’n serre los je geen problemen op

412 – in ’n serre los je geen problemen op

Hexagram 1 (Qián)“Kracht”

QIAN (乾) – “Tsjiën” – scheppende kracht – “yes you Qian” -“Tsjiënizeer de tsji”

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

input
commentaar

In de instortende Rotcultuur wordt een mens van kindsbeen af aangemoedigd om ‘loemp‘ te zijn, dus het is ook niet verwonderlijk dat velen het belang van de omstandigheden en het gereedschap bij het uitvoeren intellectuele inspanningen schromelijk onderschatten. [tendentieus, regionaal taalgebruik]

Ik noem het ‘intellectuele inspanningen’, want je kan het huidige denken en schrijven bezwaarlijk nog arbeid noemen: je wordt immers enkel nog betaald om een bestaande ‘productieve’ denk- en schrijftrant zo kritiekloos mogelijk verder te zetten. Men heeft zich immers niet voor niks al die moeite getroost om jou al die jaren te laten studeren, jou nauwgezet elke vorm van creativiteit en kritische zin systematisch af te leren en jou voor te bereiden op de sociale dood van het beroepsleven (cfr. de ‘Social death‘ van Giorgio Agamben).

Van het gebrek aan respect voor het gereedschap is de literatuur een mooi voorbeeld: het belang van de middelen waarmee de schrijverij tot stand kwamen en komen wordt plat- en domweg straal genegeerd.
Van de schrijfmachine over de eerste tekstverwerkers naar de huidige explosie van tools en middelen met het internet en de Artificiële Intelligentie: iedereen doet zijn uiterste best om voor te wenden dat heel die revolutie niets afdoet aan de onmiskenbare ‘genialiteit’ van ‘rasschrijver’ X of ‘hypertalent’ Y. Dat alles voor ons toch bij het oude blijft.

Dat al die tools zonder enige kritische doorlichting alleen maar bijdragen tot een enorme vergrijzing van wat sowieso al tot ‘productie’ gereduceerd is, komt uiteraard ook niet ter sprake. [bronvermelding?]

Maar laat ons het hier vooral niet te veel over de marginale schrijverij der resterende literatoren hebben. Werkomstandigheden en -middelen zijn ook voor wetenschappers, managers en andere serieuze lui erg belangrijk en worden ook door hen vaak onderschat. Herakleitos wist al dat een droog, warm klimaat de snuggerste geesten produceert. Hij legde dat verband louter intuïtief en vooral ook chauvinistisch: recent onderzoek heeft immers aangetoond dat het menselijk brein het best functioneert rond een graad of 17 [bronvermelding !!].

De NKdeE raadt toch een iets hogere werktemperatuur aan omdat wij uitgaan van een pancorporeel en handig humaan bewustzijn: om het onderste uit de kan te halen moet je het in uw vingers hebben, en het door gans uw lijf voelen jagen, die geniale vonken, dus geef ons maar een ideale temperatuur van 21 à 22 graden… [onnodig neologisme, epaterend taalgebruik]

Te warm is alleszins desastreus, zegt de Harusmuze vandaag. En inderdaad, bij het recente voorproefje [2019] van de ‘normale’ 21ste-eeuwse zomer in ons land bereikte het sowieso beschamende peil van de Facebookposts een wellicht historisch dieptepunt.

Veel meer dan” ’t is wel warm, hé?”, kwam er niet meer uit…[irrelevant, subjectief en anekdotisch]. Dat belooft.

rev. dv@CHL

Harusmuze uitspraken bij hexagram 1

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.