Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #386

de waarheid toont maar lenigt geen noden

22B1
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

386 – de waarheid toont maar lenigt geen noden

hexagram 14 –  大有 (dà yǒu) – “Groot Hebben”

DA YOU (大有) – “Da Joe” – groot succes, overvloed – “daar heb je het, Da Joe”

input

https://dirkvekemans.be/2018/08/18/harusmuze-62/

commentaar dv@YGJ

Als we Sextus Empiricus mogen geloven begint Herakleitos zijn betoog over de ‘logos’ met een boutade over de dubbele onwil van de mensen om met het ware te doen wat men ermee zou moeten doen: men begrijpt het niet, zelfs al legt men klaar en duidelijk uit hoe het zit en als men het dan toch begrijpt en wakker is, slaapt men wakker zijnde gewoon voort: men handelt niet naar de gewonnen inzichten.

En inderdaad. het heeft blijkbaar niet veel geholpen, dat betoog van Herakleitos, 2500 jaar geleden.

De boutade aan het begin van een betoog over de waarheid heeft zich in de loop der eeuwen als een pandemie over heel het betoog uitgespreid en het teniet gedaan. Er resten er nog enkel resten van, fragmenten die anderen toch de moeite waard vonden om te noteren.

Nu, belangrijk om weten in verband met de waarheid (als praktijk van de ‘logos’) is misschien wel dat er niemand zit op te wachten, en dat bijgevolg wie de waarheid spreekt wellicht hetzelfde lot te wachten staat als H. zelf, namelijk millennia lang onder de mat geveegd worden, gehoond en weg bekritikasterd.

Zoals ook Aesopos de klip af moest te Delphi, uiteindelijk. en Sokrates mocht gifbekeren.

Niets van de Oude Grieken is ons vreemd. het verkondigen van de waarheid wekt immers ook bij ons alleen maar ergernis.
De praktijk van de ‘logos’ heet nu ‘wetenschap’ en de wetenschappelijke waarheid over het coronavirus bv. wekte enkel ergernis.

En dat niet alleen omwille van de ellendige traagheid van het voortschrijdend inzicht.
Want iedereen wou ‘normaal’ verder doen, terwijl het ‘normaal verder doen’ de pandemie net veroorzaakt had en de rode loper spreidde voor meer van dat.

De wetenschappelijke waarheden omtrent de klimaatcrisis vergaan het niet anders.

Het luide verkondigen van de waarheid roept dan ook enkel maar ontkenning op, want men voelt het aan als een verwijt.
Maar omdat het dan nou eenmaal dé waarheid is, lukt het ontkennen niet met rationele argumenten, dus zoekt men een irrationele oplossing en daar zijn wij mensen nu eenmaal veel beter in dan in het rationele denken.

Iedereen toont dan ook onmiddellijk veel meer ‘begrip’ voor irrationele argumenten dan voor de waarheid. Aja: hoe zou je zelf zijn?

Pas dan kunnen we H’s waarheid over de waarheid gebruiken, Wanneer we inzien dat de waarheid geen noden lenigt, maar ons wel tonen kan waar de bestaande noden optreden.

Pas dan kunnen we stilzwijgend werk maken van het lenigen van die noden, zodat we ook voor de noodlijdenden ruimte voor de waarheid maken, zodat ze die niet enkel kunnen begrijpen, maar ook willen snappen en zelf na verloop van tijd in staat zijn om ernaar te handelen.

Want de waarheid heeft ruimte nodig, een rustige plek om zich te nestelen en zich met zacht kleedsel te omgeven.
De naakte waarheid is een onaantrekkelijk, hard staketsel, dat staat te kletteren tegen de ondoordringbare gevel van het Echte.
De waarheid die wérkt, is onzegbaar want het is een stille gave, een daad van liefde, in de kabbalistische Chesed zin van dienstbaarheid en zorg.
Als je de gave hebt hoef je niks te doen om ze te geven, dan gaat het vanzelf en wat je geeft geeft anderen de gave.
Als je de gave in het doorgeven een duwtje energie kan bijgeven, zorg je voor jezelf want je krijgt daarvan puur genot én je zorgt voor de anderen want je versterkt zo de energie van het negentropische humane nest waarin wij willens nillens met iedere ander mens verbonden zijn.

Hoe dan ook: de meest eenvoudige, en meteen ook minst verwijtende en dus minst ontkenning opwekkende manier om de waarheid te verkondigen in een omgeving die daarvan niks weten wil, is dus erover te zwijgen en er zwijgend naar te handelen.

Naar waarheid handelen doe je best zwijgend, door middel van de vanzelfsprekendheid in je gedrag, zonder de plaag van de taal en het denken, zoals de dieren dat doen, die hebben immers geen taal nodig.
Wij mensen staan echter een omwenteling verder in de spiraal van het Rot: er is weinig aan te doen, maar hoe meer we erover kunnen zwijgen, hoe beter het met ons gaat.
Immers: een gezonde samenleving is er een zonder “blaaskens”, met een cultuur waarin het Kosmische Rot een vanzelfsprekendheid is, zoals het water dat bergaf loopt.
Plezant lijkt anders, misschien, maar dat wisten we al. Je hebt geen oog voor het plezante als het al plezant is, dus plezant is altijd anders.
En plezier moet je maken, net zoals liefde, ook dat wisten we al.

rev. dv@CHT

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitsprken bij hexagram 14 – 大有

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

%d
This website uses the awesome plugin.