Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #377

blazen maakt het zuigen noodzakelijk

22B108
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

377 – blazen maakt het zuigen noodzakelijk

hexagram 10  (lǚ) – ‘Stappen’

LÜ (履) – “Luu” – standvastigheid, doorzettingsvermogen – “met luufelheid alles overwinnen”

input

https://dirkvekemans.be/2018/08/27/harusmuze-71/

commentaar dv@YFd

De plaats die wij bekleden is onze blind spot, dat zien we niet. In de causaliteitslussen die wij hanteren is het causale denken zelf hetgeen ons ontsnappen moet om tot een conclusie te kunnen komen.

Het causale denken heeft een ‘causa’ nodig, een oorzaak, een ding. Maar elk ding heeft een oordeel nodig, een verdict dat bepaalt dat iets een ding is. Het bepalen gebeurt via reductie van een gebeuren tot een fictieve zijnsdimensie, de ‘verietsing’ van een gebeuren. Reductie is herleiding maar ook geleiding, wij worden voorlopig de geleiding van dat deel van het gebeuren, wij maken er onszelf deelgenoot van zodat we het kunnen geven en hebben.

Het gelei-ding dat wij zo geworden zijn, beleeft heel veel plezier aan het hebben van deze leiding. Het voelt zich stevig in controle, het heeft het Ding in de hand.

We ademen in en we ademen uit. Om tot een blazen te komen moet er gezogen worden. De noodzaak daarvan is dat het blazen als blazen wordt gezien dat derhalve een zuigen moet hebben, want de herleiding van ademen tot blazen maakt van de luchtcirculatie een ding dat bestaat uit een blaasding en een recht evenredig zuigding. zo werkt de ademhaling nu eenmaal, hebben we geleerd. de noodzaak van het zuigen is dus het blazen dat van het zuigen een benodigde oorzaak maakt. En zo verder.

Het bestaan van al die zaken wordt dan schijnbaar bevestigt door de cyclus van de ademhaling: we moeten wel blijven ademen, denken we, want als we dat stoppen is er niks meer, geen enkele zaak, geen lucht, geen zijn.

Maar iets dat niet anders kan dan gebeuren is niet hetzelfde als een noodzaak: het is niet eens iets, het gebeurt gewoon. de noodzaken bevinden zich dus zonder uitzondering in onszelf die er nood aan hebben. ” ’t zit in uw kopke” (Chicken Run, de Vlaamse versie).

Om tijdelijk te genezen van de ingebeelde noodzaak van het Zijn volstaat het daarom meestal om deze oefening uit te voeren:

  1. diep inademen en zolang je adem in te houden tot je beseft dat er geen noodzaak bestaat om te zuigen.
  2. een minuut lang rustig in en uitademen
  3. volledig uitademen en zolang je adem inhouden tot je beseft dat er geen noodzaak bestaat om te blazen.
  4. een minuut lang rustig in en uit te ademen
  5. bij aanhoudend bestaan van de noodzaak van blazen en zuigen stappen 1 tot 4 te herhalen

Geniet steeds van uw genezing in het volle besef van de tijdelijkheid ervan.

rev. dv@CHa

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij hexagram 10 – 履

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

%d
This website uses the awesome plugin.