Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #377

22B108

377 – ’t blazen drijft van ’t zuigen de noodzaak aan

hexagram 10  (lǚ) – ‘Stappen’

de HARUSMUZE is een eigentijds orakel, een NKdeE generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.

input

https://dirkvekemans.be/2018/08/27/harusmuze-71/

commentaar

de plaats die wij bekleden is onze blind spot. in de causaliteitslussen die wij hanteren is het causale denken zelf hetgeen ons ontsnappen moet om tot een conclusie te kunnen komen.

het causale denken heeft een ‘causa’ nodig, een oorzaak, een ding. maar elk ding heeft een oordeel nodig, een verdict die bepaalt dat iets een ding is. het bepalen gebeurt via reductie van een gebeuren tot een fictieve zijnsdimensie, de ‘verietsing’ van een gebeuren. reductie is herleiding, wij worden voorlopig de gelei-ding van dat deel van het gebeuren, wij maken er onszelf deelgenoot van zodat we het kunnen geven en hebben.

het gelei-ding dat wij zijn beleeft heel veel plezier aan het hebben van deze leiding. het voelt zich stevig in controle, het heeft het Ding in de hand.

we ademen in en we ademen uit. om tot een blazen te komen moet er gezogen worden. de noodzaak daarvan is dat het blazen als blazen wordt gezien dat derhalve een zuigen moet hebben, want de herleiding van ademen tot blazen maakt van de luchtcirculatie een ding dat bestaat uit een blaasding en een recht evenredig zuigding. zo werkt de ademhaling nu eenmaal, hebben we geleerd. de noodzaak van het zuigen is dus het blazen dat van het zuigen een benodigde oorzaak maakt. en zo verder.

het bestaan van al die zaken wordt schijnbaar bevestigt door de cyclus van de ademhaling: we moeten wel blijven ademen, denken we, want als we dat stoppen is er niks meer, geen enkele zaak, geen lucht, geen zijn.

maar iets dat niet anders kan dan gebeuren is niet hetzelfde als een noodzaak: het is niet eens iets, het gebeurt gewoon. de noodzaken bevinden zich dus zonder uitzondering in onszelf die er nood aan hebben. ” ’t zit in uw kopke” (Chicken Run, Vlaamse versie).

om tijdelijk te genezen van de ingebeelde noodzaak van het Zijn volstaat het daarom meestal om deze oefening uit te voeren:

  1. diep in te ademen en zolang je adem in te houden tot je beseft dat er geen noodzaak bestaat om te zuigen.
  2. een minuut lang rustig in en uit te ademen
  3. volledig uit te ademen en zolang je adem in te houden tot je beseft dat er geen noodzaak bestaat om te blazen.
  4. een minuut lang rustig in en uit te ademen
  5. bij aanhoudende noodzaak van het Zijn stappen 1 tot 4 te herhalen

geniet van uw genezing in het volle besef van de tijdelijkheid ervan.

scève

Ce cler luisant sur la couleur de paille
T’appelle au but follement pretendu:
Et de moy, Dame, asseurance te baille,
Si chasque signe est par toy entendu.
Car le jaulne est mon bien tant attendu
(Souffre qu’ainsi je nomme mes attentes,
Veu que de moins asses tu me contentes)
Lequel le blanc si gentement decore:
Et ce neigeant flocquant parmy ces fentes
Est pure foy, qui jouyssance honnore.

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.