Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #333

// een lijn is een onuitgesproken woord

333 – de afwijking heeft niks aan de regel

hexagram 54 歸妹 (guī mèi) “Het Huwende Meisje”

de HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakel, het Beginsel van een NKdeE generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.

input

https://dirkvekemans.be/2018/10/10/harusmuze-115/

22B137

commentaar

om de objectiviteit van de waarneming te redden ressorteert men, zo merken wij, nogal wel ’s tot de algehele dehumanisering van het perspectief, de rol, de positie, eender welke kwaliteit van de ‘waarnemer’.

een ‘waarnemer’ kan dan een potlood zijn ten opzichte waarvan de hand van de spreker beweegt [neemt een Rovelli pose aan; het afwezige publiek slaakt een diepe zucht] maar

in die opstelling is men dan nooit erg consequent want voor een potlood mag de spreker nog uren blijven kwebbelen over ‘snelheid’ en ‘lijnen’ en wat-al-niet.

welke betekenis heeft dan nog, voor dat potlood dus, of anderszins voor u en mij, de vaststelling dat ‘iets’ zich enkel in bepaalde spectra ‘gedraagt’ als een ‘kwantumoppervlak’ ?
wanneer de definitie van zulk een kwantumoppervlak een vergelijking blijkt te zijn die opgebouwd is uit ons begrip van 1 tot de (zover de stijgende massa van het kleiner wordende deeltje (dat we hypothetisch opdelen zolang de cijfers het toelaten dat er nog licht ontsnapt aan het hypothetische deeltje)) macht? is het potlood nog mee?

het is ‘discrete‘ (korrelig), maar korrelig voor wie? en zijn die hypothetische deeltjes daadwerkelijk ‘bouwstenen’? is er een tijdsverloop nodig die dergelijke deeltjes doet ‘samenkomen’ tot hun huidige staat? is die tijdsduur groter of kleiner dan 14 miljard jaar? t.o.v. welke ‘waarnemer’?

op een bepaald punt zal men toch het Zijn van de Dingen moeten opgeven.
of doet men dat al en zegt men het niet? laat men ons plonzen als kindjes met de vlakke hand in het badje? ik ken haast niks van fysica. maar is het dan enkel daar belangrijk en evident en vooral niet langer als er in de ‘echte’ wereld mensen sterven omdat andere mensen hun Dingen willen Hebben omdat zij zelf zo belangrijk ‘Zijn’? stopt de waarheid van de wetenschapper net als ieders waarheid aan de drempel van het eigen huis? wordt het denken daar net iets te lastig?

’t zal aan mij liggen.
of aan mijn Harusmuzeke.
ze wil trouwen vandaag, blijkbaar.

wat is dat, overigens, ’trouwen’, voor een imaginair orakel?

steunabonnement (gift) :
IBAN BE22 7340 2968 5847 BIC KREDBEBB

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.