Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #315

god is heden helaas onbetaalbaar

// de toekomst is goedkoper dan het verleden
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

Hexagram 5  (Xū) –  “Wachten”

XU (需) – “Su” – wachten, geduld – “suiker op de taart wachten”

315 – god is heden helaas onbetaalbaar

input

https://dirkvekemans.be/2018/10/28/harusmuze-133/

22B23 Rodin D 5199

commentaar dv@YDc

Het gaat niet zo denderend goed met de mensheid, zoveel is duidelijk. God is gestorven beweert men en inderdaad: het lijk van het fallocentrisch paternalisme hangt alom in het globale rot te stinken en te druipen. Ieders wereldbeeld mist zekerheid, de grote papa van het Zijn en de Dingen is henen.

En onze nest, de aarde, wordt met de dag erger en wellicht onherroepelijk verpest met van humane nijd en dwaasheid alle mest.

De optimist heden ten dage is van mening dat de mens in de hoogste nood het beste functioneert en altijd op het nippertje pas de juiste oplossing vindt. De pessimist ziet enkel hoe fout het vroeger al ging, en twijfelt er stevig aan of er überhaupt nog wel een oplossing is. De realist ziet alles gebeuren en weinig van het gepalaver veel zoden aan de dijk zetten om op het gebeuren van enige merkbare invloed te zijn.

Wij ondergaan onszelf, zo lijkt het wel, en als wij kijken naar het verleden zien velen onder ons misschien al klaar en duidelijk wat we daar en toen beter hadden gedaan, maar iedereen meent wel te kunnen stellen dat hij met absolute zekerheid weet wat de anderen verkeerd hebben gedaan.
“En nog steeds doen, de smeerlappen!”.

Ja. Maar wat gedaan is, is gedaan en elk wijzen met beschuldigende vingertjes is een wijzen in de leegte, en vanuit die leegte komt het wijzen gans terug naar een uiterst ridicuul zichzelf te kijk stellen van een machteloos wijzend vingertje, stampvoetend in de leegte.
Want wat heb je aan een schuldige, als het ongedaan maken van eender wat in het verleden quasi altijd geheel onbetaalbaar is?

De logica van schuld en boete genereert alleen maar meer schuld en boete.

De weg terug is immers afgesloten, overgroeid door de gevolgen van de weg die wel begaan is. Informatie ongedaan maken vergt meer energie dan informatie aan te maken. Uit een bestaand verdrag willen stappen, is duurder dan het bestaande verdrag te willen veranderen. Schrijven in de toekomst is altijd goedkoper dan enige rewrite van het verleden.
En god opwekken uit de doden is gezien de huidige constellatie volstrekt onbetaalbaar. “Hij had maar wat moeten dobbelen, de oude knar.”

Op 20 mei dit jaar1ik ging er hier gemakshalve van uit dat niets de herdefiniëring van de SI-grondeenheden nog zou tegenhouden. Aldus geschiedde. wordt het Gekende Universum weer een pak beter berekenbaar.

Onder meer de Planck-constante krijgt dan een exacte waarde. ‘De paradox van Zeno krijgt dan een berekenbare en dus betaalbare oplossing’ zo hoor ik Iemand hier in het Centrum met veel poeha verkondigen. Ik lach wat af met mijzelf, soms.

En ja: er valt veel voor aan te voeren dat zodoende op die dag de mensheid zichzelf een nieuw Binnen en een daarbij horend fonkelnieuw Buiten heeft aangeschaft. Want als je de economie meer berekenbaarheid geeft in de Geldruimte waarin wij leven, dan kan je er prat op gaan dat de weg terug uit zulk verdrag binnen de kortste keren volstrekt onbetaalbaar zal blijken zijn.

rev. dv@CIL

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij hexagram 5 – 需

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Noten[+]

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.