Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #313

ontdoe het denken eerst van het denken

// een deel van het gebeuren gebeurt in het gebeuren door een deel van het gebeuren te weigeren als deel van haar gebeuren 
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

hexagram 47  (kùn) – “Opsluiten”

KUN (困) – “Koen” – moeilijkheden, uitdagingen – “koen, ik zit vast in een moeilijkheid”

313 – ontdoe het denken eerst van het denken

input


https://dirkvekemans.be/2018/10/30/harusmuze-1352/

22B106Rodin D 3883
Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

commentaar dv@YDa

Meer en meer ervaar ik de muzak of radio in open ruimtes als een ware marteling: het vergt concentratie, moeite om wat je hoort te negeren en wat bedoeld moge zijn als ‘gezelschap’ of ‘veraangenaming van het wachten’ is mij louter opdringerige bemoeizucht en hinderlijk lawaai.

Ik zal bij elke verkiezing graag stemmen op een partij die dit misbruik van onze luisterbereidheid aan banden legt en radicaal verbiedt.
Het is immers in deze maatschappij al een hele klus om je in het denken te ontdoen van al het overtollige, de gebiedende wijs van de consumptie. Van de wieg af wordt ons ingeprent wat wij nodig hebben en wat ons deugd zou doen.

Het riedeltje van dat gebod gaat in ons hoofd gans de dag door zoals we het hebben aangeleerd: “gij moet, gij wilt, gij haat en gij vervloekt. En bovenal: gij zult consumeren”. Dat zijn zowat de voortdurende bevelen in het denken die wij ondergaan.

In het gezonde denken, een praktijk die helaas niet meer op school wordt aangeleerd, zullen wij ons eerst en vooral van deze constanten dienen te ontdoen.

Volgens de Harusmuze kunnen we aan dat werk pas beginnen als we het denken van de dwingelandij van het Zijn van het denken bevrijden: het denken ís niet, het gebeurt. Het ‘zich bewust zijn’ was een eerste ongeoorloofde reïficatie van het denken in de taal die resulteerde in het Cartesiaanse cogito, de latere samentrekking tot het fictieve object van ‘het bewustzijn’ die de ontologische corruptie van het denken dateert.

Het Zijn fragmenteert en complexificeert onze levenservaring nodeloos. Het snijdt en het rastert om het Gebeuren te vatten in zijn mortificatie.

Het denken als gebeuren is nooit bliksemsnel, het gevoel is altijd sneller dan het talige denken, dat heeft in verhouding massaal veel tijd nodig om tot een uitspraak in de gedachten te komen.

De finaliteit van elk humaan denken behoort te zijn: de vanzelfsprekendheid in het gedrag, in het doen van de mens. Meer denkwerk heb je niet nodig.

Het gezonde denken brengt evenwicht in het geheel van de mens door de tempi van het denken, het gevoel, de ademhaling, de hartslag en de bloedsomloop te vervlechten tot een rustgevende thuis van de geest, in harmonie met de kosmische ziel.

rev. dv@CKD

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze Uitspraken bij Hexagram 47 – 困

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.



de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.