Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #295

de abstractie abstraheert een fictie

// natuurlandschap
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

hexagram 45  (tsuì) – “samenbrengen”

geheugendeuntje: “it’s we or never now”

295 – de abstractie abstraheert een fictie

input

https://dirkvekemans.be/2018/11/18/harusmuze-153/

commentaar dv@YDI

Abstractie is het inductieve proces van het weglaten van alle niet-essentiële informatie en secundaire aspecten en vervolgens generaliseren om zo de meer fundamentele structuren zichtbaar te maken‘.
Zo staat het in Wikipedia.

Ja.

Abstractie is eerst en vooral al een recursieve beweging die in een redeneerproces kan worden aangewend.
De beweging van de abstractie begint in het zintuiglijke, in het waarnemen zelf al en gaat vooraf aan elke vorm van ‘hoger’ bewustzijn (het ‘hogere’ zal later in de Devolutieleer, een efficiënt kennis-theoretisch gedachtenexperiment, eerder een richtingloze degradatie blijken te zijn). We willen daar geen wetenschappelijke ernst mee maken omwille van onze egocentrische distinctiedrift t.o.v. het andere animale leven op aarde.

Wij horen, zien, voelen, proeven en ruiken in eerste instantie onszelf.

  • gehoor: hartslag, ademhaling, stem
  • zien: de limieten van lichtgevoeligheid van onze ogen, de deficiënties van de cornea en de iris, onze eigen fotoonproductie(?)
  • voelen: onze huid, spieren, organen
  • proeven: onze saliva, ons bloed, zweet en tranen
  • ruiken: onze eigen lijfgeur

Om het andere überhaupt waar te nemen dient onze waarneming een fictief nulpunt aan te maken dat samenvalt met statistisch gemiddelde van de sensorische input van onze lichamen.

Wij abstraheren onszelf in het waarnemen tot het niets dat wij dan zijn, de ‘niet-essentiële informatie’: het gemeenschappelijke in de datastroom wordt geschrapt.

Een beetje zoals een hoofdtelefoon met ingebouwde micro het omgevingsgeluid ‘wegfiltert’ uit het signaal: eigenlijk legt het de data van de omgeving als negatieve mal ‘in’ de frequenties van de input en versterkt alles daarrond, zodat de input in het omgevingsgeluid wordt ingebed.

De abstractie in de waarneming naar buiten toe is daarom in eerste instantie een uitbreiding van dat ‘niets’ van het zelf naar buiten, een projectie van het eigen niets, een betekenisloze set kalibratie-data

Het Buiten vernietst ons, wij vernieten het Buiten. Zo staan binnen en buiten in een bewogen, wederzijds bepalend Agambiet, een tweepolige oscillatie.

De eerste abstractie betreft hierbij het niet-nietszijn van het buiten een ontologisering van het buiten tot een kenbaarheid, een ding.

Ergo:

  • we zien de dingen in hun zijn op basis van de fictie van ons eigen ‘niets’ en dan pas begint het bewuste zien;
  • we horen de dingen in hun hoorbaarheid op basis van het verzwijgen van onszelf en dan pas begint het bewuste horen;
  • we voelen de dingen in hun tastbaarheid door het negeren van het voelen van onszelf en dan pas begint het bewuste tasten;
  • we proeven de dingen in hun smaak door het negeren van het proeven van onszelf;
  • we ruiken de dingen in hun geur door het negeren van de eigen geur.

Ik schrijf het zo maar effen om aan te tonen in hoeverre deze commentaar een verrotting is van bekende soetra’s. Ik vind niks uit hier, dit is steenoude, vergeten kennis.

Wat er ondertussen ‘bijgekomen’ is, de toegenomen complexiteit, is enkel meer en meer ontologische Brol, laag na laag van Zijnsrot, idealistische fixaties en fictionaliseringen die rond die ene fictie van het Zijn en het Niet-zijn worden uitgesmeerd als suiker rond de fallus van een suikerspinnenstokje…

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij hexagram 45 – 萃 

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.