Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #283

angst is angst voor wat komt na het keerpunt


// laaf leef :: fel faal
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

283 – angst is angst voor wat komt na het keerpunt

hexagram 10  (lǚ) – ‘Stappen’

LÜ (履) – “Luu” – standvastigheid, doorzettingsvermogen – “met luufelheid alles overwinnen”

input

https://dirkvekemans.be/2018/11/30/harusmuze-165/

commentaar dv@YCb

Er wordt wel eens beweerd dat angst ‘uiteindelijk altijd’ angst voor de dood is, en dat kan wel enigszins kloppen omdat je, onafhankelijk van het voorwerp van je angst, toch altijd weer blijkt een of ander einde te vrezen, en hoe erger de angst, hoe duidelijker het ‘als dan’ is in de gedachte ‘als ik dit doe of als er dit gebeurt, dan…’ hoe dichter je bij evidente doodsangst uitkomt.

De pleinvrezige: ‘als ik daardoor, moet ga ik dood’
De smetvrezige: ‘als ik die hand schud, word ik zo weer ziek’

Vandaar ook de onder psychologen gehanteerde nette Aristoteleske indeling der angsten en fobieën op hun voorwerp met daaronder de trechter van de doodsangst.

Maar, lieve vingerbevertjes: bekijk toch ook eens de positieve kant van het verhaal! Angst heeft ook een positief voorwerp, want angst beschermt, ze behoedt u voor allerlei nare dingen zoals drukke festivalweides met bier en braadworst-morsende stoethaspels, ze maant u aan tot een gezonde voorzichtigheid in alle registers van het gedrag.

Angst is ook een kennisverwervingsmotivator, net zoals de buitenmatige euforie die ons bij het nieuwe brengt. Vandaar dat we binnen de NKdeE Bewegingsleer al die voorwerpen laten wat ze zijn, fictieve dingen namelijk die de rol vervullen van een bepaald d.w.z. benoembaar keerpunt in de emotieve dynamiek.

Er is het gebeuren van het subject waarvoor het gebeuren van de angst een opwelling is, veroorzaakt door het perceptiegebeuren dat maakt dat het subject een voorwerp van angst ontwaart en als dusdanig herkent op basis van eerdere angstgevoelens: de angst wordt getriggerd en aldus ontstaat er een keerpunt, een point of no return waarnaar de angst wordt gestuurd als naar een attractiepool: aldus komt er een angststroom op gang voor het onbekende. We weten niet of het voorwerp in onze perceptie wel degelijk onze angst vereist maar hebben sowieso schrik voor het onbekende, de grote leegte voorbij het keerpunt, daar, in dat enge daar achter het angstvoorwerp.

Wat daar achter ligt is immers steevast het grote Niets, het Onbenoembare, het niet-Zijn, het er-zijn-hiergeen-Dingen-meer. Dit spookbeeld, de antipode van het Zijn en de Dingen dus, dat is ook wat onze onverkwikkelijke ontologische verslaving in stand houdt. We hebben het Zijn en de Dingen werkelijk nodig, zoals Vaihinger ook al wist: we kunnen niet leven zonder de fictie daarvan. Ach, wij eenvoudigen van duale geest toch!

De angst kent dan ook als enige, radicale oplossing het ‘de angst onder ogen zien’, het ‘door de angst heen gaan‘: want wat er dan gebeurt is dat we effectief voorbij het keerpunt van de angst ‘gaan’ (een beetje zoals we van Microsoft ergens naartoe moeten ‘gaan’ elke dag) en ja, tja, dat is gewoon een keerpunt, er gebeurt daar helemaal niets dat onze angst rechtvaardigt, dus dan kan de beweging niet anders dan keren, met de bevrijdende perceptie van het ‘oude vertrouwde’ Zijn met haar benevolente Dingen tot onafwendbaar gevolg.

Op die wijze bekeken is de angst dus het mechanisme bij uitstek dat onze levensnoodzakelijke ficties in stand houdt, tot ver buiten het ons denkbare als een veilige buffer voor het Zijn en de Dingen achter het Noodlottig gedachte Keerpunt van de Dood.

rev. dv@CHa

Harusmuze uitspraken bij hexagram 10 – 履
Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

22B84a



~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.