Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #272

als het pad vereffent, vervlakt ook de weg

// ga er op los
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

hexagram 20 (guān) – “Observeren, contempleren”

GUAN (觀) – “Koe-an, Kwan” – observeren, beschouwen – “Kwanta sterren!”

272 – als het pad vereffent, vervlakt ook de weg

input:

https://dirkvekemans.be/2018/12/11/harusmuze-176/

commentaar dv@YCQ

Aldus, observerend: het overheersende gevoel lijkt te zijn dat je geen kant meer op kan. Wat je doet, het maakt geen zak uit. Wat je ook staat te beweren, te schreeuwen, te lullen: ‘er verandert toch niks’. Je kan maar beter genieten van wat je hebt want ‘er is toch niks aan te doen’.

De ingeslagen weg, het ‘gekozen’ pad (waarbij er nooit een echte keuze heeft plaatsgevonden) vereffent in de waarneming de feiten, en maakt daardoor van de rotvaart waarmee we richting afgrond gaan een ‘gegeven’. ‘Het is wat het is’.

Er is ook nergens geen weg meer te bespeuren, enkel deze eindeloze en eindeloos lege vlakte van het Eeuwige Nu, het Is dat Is opgericht op en ‘er’ dat Het Grote Er is…

In ons gedrag maakt dat dan dat geen aantoonbare gruwel groot genoeg is om ons te weerhouden om in de privacy van ons gebruik, in ons beschermde gebruiker-zijn te klikken op ‘Bestel’ of ‘Plaatsen‘. De fameuze ‘whimper’ van T.S. Eliot: het Einde is ‘just another click away’.

De impasse is geen belemmering maar het algeheel ontbreken van elke vorm van weerstand tegen de zachtjes deinende zure zee rondom ons, het Zijn van de Nijd. We drijven haast bewegingsloos op een leven waarin je van wieg tot graf enkel ‘bent’ wat je ‘hebt’…

Wie dit weigert omdat het onaanvaardbaar is, kan enkel graven in zichzelf, naar de eigen onmededeelbare onderwereld, om daar een uitweg te zoeken. Wie dat doet, wordt sowieso begraven, maar kan zich al gravende wel opnieuw een leefruimte maken, waar andere verbindingen mogelijk zijn en nieuwe wegen zich aandienen.

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij hexagram 20 – 觀

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.