Categorieën
asemic reading debuut gedicht van de dag Grafiek LAÏS lyriek

LAIS XVI

Reusachtig zelf een grote, warme vrouw
kamt het met trage halen de haren
die als een gordijn links, rechts langs de vouw
ook zijn naakte borstkas doen bedaren
nu het zich al dromend wil verklaren.
  “Zo laat ik hier”, zegt het “dit klieven toe
mijn innerlijk te tonen, het ene moe,
dat ik haar te midden al het woelen
dromend zeg wat ik ook wakend doe:
LAIS heiligt de weg naar mijn doelen.”

LAIS is de geschiedenis van een verwording. het ‘ik’ van de dichter sterft af en is een ‘het’ geworden. het ego sterft als god in ’t diepst van zijn gedachten maar ergens halverwege niest het van ontzetting in de verzamelde geschriften. hoe hou je, aldus tot een ‘het’ geneutraliseerd, überhaubt de aandacht nog gaande? heeft het schrijven nog zin? heeft ‘het’ niet net in eigen staart gebeten? wat is een recursie? en wie of wat schrijft er dan wel? en hoe en voor wie?

LAIS wordt sinds 2010 rechtstreeks online geschreven op deze website en elders. het werk zal uiteindelijk uit minimaal 449 dizaines bestaan.

LAIS is dan ook in zekere zin een update van de DELIE van Maurice Scève, een complex werk gepubliceerd in1544, waarvan alvast de strikte vorm en het aantal dizaines werden overgenomen.
de originele Délie wordt simultaan onderworpen aan een Kathedraalse Lezing in het Scève programma dat NL parafrasen en geannoteerde vertalingen uitvoert.

het dizain van Scève is een oude Franse dichtvorm die na hem in onbruik raakte ten voordele van het sonnet. het telt 10 regels van elk 10 lettergrepen in een vast rijmschema ababbccdcd.

in de nu twaalfjarige dans rond de afwezigheid van LAIS werd en wordt er bijwijle ook geflirt met AI gestuurd schrijven en worden er experimentele uitvoerpoorten getest naar beeld en geluid. gigantische successen werden hierbij geboekt, maar zonder haar, ach, niets kan het nog baten.

bij RADIO KLEBNIKOV kwamen er onder instigatie van de onvermoeibare Arnout Camerlinckx reeds prachtige voordrachten uit LAIS tot stand, een proces dat het schrijven zelf enorm in goede zin heeft beïnvloed. dank u en bravo, Arnout en iedereen bij RK!

KOOP
een RADIO KLEBNIKOV ALBUM

https://radioklebnikov.bandcamp.com/music

RADIO KLEBNIKOV heeft op BANDCAMP een ruim aanbod van kwalitatief hoogstaande opnames, extracten uit de wekelijkse uitzendingen. RADIO KLEBNIKOV brengt een unieke, vernieuwende mix van live gelezen lyriek, muziek en geluidscollages.

dv 2019 – AR van LAIS XVI

Geef een reactie