Categorieën
LAIS

jeremiade

op de wijze van André Hazes

dv 2014, Dizain #450, voor Dondeyne

Ik word het liefst van al door jou versierd
Niemand anders kan mij meer bekoren
Ik ben als ruimte voor jouw sterrensliert
Heelal heb ik mij aan jou verloren
Ik ben jouw kleed, dit lied, jouw toebehoren.
Dus doe maar alsof jij mij niet kent
& kijk mij aan als was ik vreemd, een vent
Wiens lijf je wil, wiens jeremiade
Jij luide horen wil, hier, alomtrent
Berg mij in jouw land van lust & schade.

DAPHNE (werktitel) is een reeks van 449 dizains, een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

%d
This website uses the awesome plugin.