Categorieën
LAIS

verzoekschrift

Vuurtoren wil jij dat ik word, draailicht
Dat redding geeft in nood: die warme gloed
Die jij mij gaf, die geest vol van gewicht,
Dat lijf dat zich van mij bevrijdt & doet
Wat niemand kan, elk voor ieder behoedt.
  Ik heb haar nodig, pa, haar arm is wet,
Haar ogen zin, haar dans in mij is pret,
Heur haar is troost, haar woord mijn genade
Haar ziel een toorts, mijn reden tot gebed:
Geef haar jouw hand, jouw liefde in mijn daden.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.