Categorieën
LAIS, 449 dizains

transitief

Van haar luister zal ik jou vertellen
(Mijn hand gaat door de weelde van jouw haar),
Van haar nacht waaruit bij dag wil wellen
De klare taal van al het schone daar
(Ik kus jouw hals, mijn liefde wordt gebaar).
Ik zal jou geven haar astrale glans
(Ik kleed jou uit, mijn strelen wordt een dans)
& Jouw dromen krijgen haar bewegen
(Ik vul jouw lichaam met verlangen gans)
Het maakt je vrij, haar deinen is jouw zegen.

noot: LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie