Categorieën
LAIS, 449 dizains

dagsluiting

Heel de wereld loopt in mij verloren,
Al het leven wemelt er & zoekt
Vergeefs wat plaats, ruimtelijke sporen,
Maar de tijd heeft mij ter dood geboekt
& Dit gedicht wordt straks ook opgedoekt.
  Alles van waarde is gratis: ik geef
Mijn woord als rest van wat ik hier beleef,
Jij neemt het in jouw duister even op,
Voelt de klank, straalt het licht waarnaar ik streef.
  Jouw lijf is mijn luister, daar hou ik op.

noot: LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie