Categorieën
LAIS

verbanden

voor s. z.

Wij zijn twee heesters in een haag geplant
& Ik voel jouw scheuten rond mij groeien
Verstrengeld in de twijgen van mijn hand.
  Jij zal mij & ik zal jou doorgroeien
& Als twee ineen gaan wij dan bloeien.
De zon staat dan heel hoog te branden,
Vogels zingen over verre landen,
Wij geven schaduw aan een minnend paar.
Zij zien niet ons, maar wel de verbanden
Tussen zon & tak & alles van elkaar.

noot: LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.