Categorieën
lyriek

so reisen wir im Nichts

“Unzeitlich tastet ohne Raum / Das Ich im überallen Du”
Kurt Schwitters, Wenn ich wäre, wann ich war, 1935

Tijdloos tast het Ik in het Nergens rond
& Nergens is het Overal van Jij
& Overal waar ik jouw schaduw vond
Op mij, verglij ik dieper in dat jij
Omdat jij ook verzinkt als Ik in mij.
  Er zijn nog beelden van een jou apart
Maar in elk beeld verbrandt jij snel tot zwart:
Het vuur in mij vernietigt de herinnering
& Dan omspant de leegte mij zo hard
Dat ik het Niets in wil, mijn vernietiging.

noot: LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.