Categorieën
Ruis

verzet (intro)

mechanistischetractie

Het verzet van een fiets is geen verhouding, maar een afstand: het aantal meter dat je fiets aflegt als je trappers één keer rondgegaan zijn. Het verzet is dus de overbrenging, maal de omtrek van het achterwiel.

9 reacties op “verzet (intro)”

Achteruit trappen om vooruit te fietsen? De verhoudingen zijn dan inderdaad zoek. Wie heeft ooit een fiets gezien waarvan de ketting zo aangebracht was? Tegen een malligheid van deze groteske orde is geen verzet bestand, hoeveel poëtische addertjes er ook onder het gras mogen schuilen.
‘Het aantal meter’. Taal, wat was dat ook alweer? Een door een adder gebetene, wellicht.

Opletten jongens, het komt uit de categorie ‘ruis’, daar zitten niet zozeer adders onder, dat zijn eerder opgeploegde verborgenheden die je als zodanig moet nemen (of laten). Je moet ze niet willen interpreteren, het zijn sowieso aporieën, onverteerbare stukjes (rest)code.

De ’taal’ komt uit een oefeningenbestandje dat ik van het net haalde, bedoeld voor een klas in deze basisschool http://www.kempke.nl/index.html, dat is misschien niet Nederlands taalzuiverste, & misschien heeft een Vlaming het geschreven, maar ik gebruik het enkel om de (ook regionaal bepaalde) meerduidigheid van een woord in serie te zetten (een serie van aanwezigheid/weergave van de letters van dat woord in of naast een grafisch bestand).

Ach, maar een achteruittrapper / achteruittrapfiets bestaat wel degelijk.

En verzet is natuurlijk een oude werkwoordvorm (ook nog in oud Eng. nog te vinden, vb. ‘he giveth…’) van verzen, analoog met dit voorbeeld uit Beatrijs:

Ic ben ene die es bedroevet
Ende uwer hulpen wel behoevet.

Er kan dat zo iets volgen als:
Dat den digther verzet…
in di-verzen of zo.

🙂

‘Ruis’ ontstaat als er iets definiërends wordt geplakt aan een verkeerd begrepen plaatje. Daar helpt geen verhullende woordenbrij aan. Kijk toch eens gewoon naar een fiets!

Wat zou er moeten verholpen worden?

Ruis is in de meest gangbare definitie het niet-informatieve gedeelte van een communicatief signaal. In deze categorie van invoer ben ik geïnteresseerd in grafische of talige dingen die het informatieve van mijn blog kunnen ontwrichten door (een soort) ruis te genereren.

Als ik gewoon naar een fiets kijk ( hoe kan je niet-gewoon naar een fiets kijken?) lukt dat niet, met dit prentje wel.

Zeker als u zo netjes meespeelt.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.