Categorieën
Lopende zaken

beschrijfsels

Het beschrijf houdt een literaire wake n.a.v. de 5de verjaardag van de inval in Irak

In de nacht van 19 op 20 maart 2003 bombardeerden het Amerikaanse leger en zijn bondgenoten de eerste doelwitten in Bagdad. Samen met het BRussells Tribunal en meer dan 70 schrijvers, denkers en kunstenaars uit binnen- en buitenland herdenkt Het beschrijf de enorme humanitaire crisis waartoe deze inval heeft geleid.

Woensdag 19 maart, van 20 u. tot middernacht
LITERAIRE WAKE: 5de verjaardag inval in Irak
In Passa Porta, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

Een bijzondere en gevarieerde avond om stil te staan bij de gevolgen van de oorlog en na te denken over de verdere afloop. Met een debat, getuigenissen van Iraaks-Belgische kunstenaars, muziek en natuurlijk ook veel schrijvers…

Nicky Aerts (VRT) debatteert met bekende academici over de toekomst van Irak:

  • Rik Coolsaet, hoogleraar internationale politiek (UGent) publiceerde onlangs De geschiedenis van de wereld van morgen
  • Anne Morelli is als historica verbonden aan de ULB en legde onder meer de elementaire principes van oorlogspropaganda bloot.
  • Lieven De Cauter is filosoof en medeoprichter van het BRussells Tribunal, het platform tegen de oorlogslogica van de VS.
  • Jean Bricmont is fysicus en filosoof (UCL). Van hem verscheen recent Humanitaire interventies, mensenrechten als excuus voor oorlog.

Iraakse kunstenaars die in België wonen praten over de aanhoudende humanitaire crisis in hun land:

  • Fotograaf Karim Abraheem vluchtte in 1980 naar België en keerde pas onlangs terug naar zijn geboorteland. Tot 13 april toont hij in Passa Porta foto’s van Iraki’s in hun dagelijkse, schijnbaar vreedzame omgeving.
  • Taher Alwan is een belangrijk schrijver, journalist, filmproducent en universiteitsdocent uit Bagdad. De oorlogssituatie dwong hem om anderhalf jaar geleden te vluchten naar België.
  • De Iraakse luitspeler Ali Abdulrasol zorgt voor muzikale intermezzo’s.

Berichten aan de Bevolking

Meer dan 70 auteurs uit binnen- en buitenland schreven Berichten aan de Bevolking: een literaire reflectie, een poëtische tekst of een woordensalvo waarin zij op hun manier aandacht vragen voor deze droeve verjaardag. Een aantal van hen leest voor op de Literaire Wake: Gie Bogaert, Benoît Coppée, Kurt De Boodt, Johan de Boose, Frank De Crits, Alain Delmotte, Didi de Paris, Mustafa Kör, Bart Koubaa, Xavier Roelens, Peter Theunynck, Serge van Duynhoven, Peter Holvoet-Hanssen, Annelies Verbeke, Patrick Lateur, Layla Nabulsi, Ingrid Vander Veken en Herlinda Vekemans.

Ook auteurs als Harold Pinter, Richard Powers, Tariq Ali, Paul Verhaeghen, Annelies Verbeke, Saskia De Coster, Kamiel Vanhole, Koen Peeters, Rachida Lamrabet en Paul Bogaert hebben een literair statement ingezonden. Alle berichten worden door Het beschrijf verzameld en ter publicatie aangeboden aan de Belgische media.

In Passa Porta, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel
Gratis toegang
Reservatie: 02 226 04 54 of online op www.passaporta.be
Reserveren is niet noodzakelijk, wel aangewezen

Meer info op www.beschrijf.be

In de week van 17 tot 23 maart worden nog andere herdenkingsacties met kunstenaars en intellectuelen georganiseerd door onze collega’s in Gent (Vooruit), Antwerpen (Monty) en in de Brusselse Cinema Nova. Daarnaast tonen een aantal auteurs hun engagement door samen met Vredesactie op 22 maart een “literaire wandeling” te maken rond het NAVO-hoofdwartier in Evere.

Meer informatie op www.vooruit.bewww.monty.bewww.nova-cinema.orgwww.vredesactie.be

Geef een reactie

%d
This website uses the awesome plugin.